OBILNINOVÉ PALAČINKY

Nápad pochází ze stránky Jíme jinak. Jde o bezlepkové, veganské palačinky, které obsahují pouze zvolené obilniny a pečou se na suché rozpálené pánvi, tedy bez jakéhokoliv tuku. 
Poměr obilnin a vody je vždy stejný, na 100 g obilnin dáme 100 ml vody. A takhle jsem to zkusila já:
200 g bílé basmati rýže, 100 g pohankových krup a 100 g červené quinoy namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Ráno propláchneme v cedníku a vložíme do mixéru. Postupně přiléváme 400 ml studené vody a mixujeme dohladka. Necháme hodinu odpočinout a opékáme na suché rozpálené pánvi po obou stranách. Nic se nepřichytává. Palačinky musíme skládat na sebe do hrnce s pokličkou (nebo do uzavíratelné krabičky), aby zvlhly a změkly, necháme-li je na vzduchu, zakrátko zcela ztvrdnou a lámou se, to je jejich jediná nevýhoda. Jinak jde o chutné a velmi zdravé jídlo, které můžeme podávat nasladko s různými náplněmi od zavařenin, přes ovoce až po různé krémy, nebo naslano se zeleninovou náplní (hrášek, špenát, zelí...) s pikantním dipem.
Kromě zmíněné rýže, pohanky a quinoy můžeme použít třeba jáhly nebo amarant.



4 komentáře:

  1. Skvělý nápad na podzimní dny. Děkuji, určitě vyzkoušíme!

    OdpovědětVymazat
  2. Super, bezlepkové recepty jsou fajn :) Teď jsem zkoušel bezlepkovou pizzu a skoro nebyl poznat rozdíl od té klasické. Honza z http://palacinky.org

    OdpovědětVymazat
  3. Super. Nevíte, zda bych si měl koupit palačinkovač? Dělají se v něm palačinky lépe? Už nad tím přemýšlím delší dobu.

    OdpovědětVymazat
  4. Super recept na palačinky. Taky je mám rád s tvrdým tvarohem. Ale v poslední době jsem si hodně oblíbil i FAST palacinky. Jsou to vlastně proteinové palačinky, které jsou fajn jako snídaně, když je člověk v tréninku. ;-) Ale udělat si klasické domácí palačinky, to je prostě TOP! A k tomu kakao... Snídaně jak malovaná. :)

    OdpovědětVymazat