RÝŽOVÉ MLÉKO

Rýžové mléko (rýžový nápoj) koupíte docela běžně v obchodech, litr stojí okolo 60 – 70 korun. Kilo jasmínové rýže stojí asi 50 – 60 korun. Z toho mi vychází, že si doma udělám litr rýžového mléka přibližně za 6 korun. To už stojí za úvahu, ne?
Zkoušela jsem nejprve rýži předem vařit, to se ale nedalo pít, byla to prostě řídká rýžová kaše, podle chutě i vůně. Takže první pokus nevyšel, ale napodruhé to se syrovou rýží dopadlo skvěle, rýžové mléko je opravdu dobré.
100 g jasmínové rýže propláchneme v cedníku a namočíme na 24 – 30 hodin do studené vody. Vodu slijeme, rýži přecedíme a znovu propláchneme a doplníme na 500 ml čerstvou vodou. Přidáme špetku soli a lžičku až dvě cukru nebo rostlinného sirupu (agávový, špaldový, javorový, datlový...). Rozmixujeme co nejvíce dohladka, doplníme na 1100 čistou vodou, přecedíme přes plátýnko, dobře vymačkáme a uchováme v chladu. Před každým použitím dobře protřepejte!




více ZDE

14 komentářů:

  1. Dobry den, prosim, chapu to dobre, ze se mleko vyrabi ze syrove ryze? Vzdy jsem videla navody z ryze varene. Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, použili ste ryžu natural alebo bielu? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, používám bílou jasmínovou rýži

      Vymazat
  3. Dobrý den, ta první voda, co se slije, se prostě vylije pryč? Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, stejně jako při výrobě jiných rostlinných mlék, namáčecí voda se vylévá

      Vymazat
  4. Děkuji za recept, vyzkoušela jsem již mnoho vašich návodů... Kupuji si rýžové mléko krabicové, je mírně nasládlé, aniž by bylo slazeno. Moje domácí rýžové mléko je vždy neutrální, skoro bez chuti. Jak nápoj "vylepšit"? A ještě nevím, proč mnoho (kupovaných) rostlinných mlék obsahují mořskou řasu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rostlinná mléka dochucuji právě solí a sirupem, mořská řasa patrně kupovaná mléka obohacuje o nějaké prvky

      Vymazat
  5. Dobry podvečer jak dlouho mléko vydrží??

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, mohu použít i normální rýži místo jasmínové?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den,mleko je výborně.mate prosim radu,jak mohu využit ryzovou drť?dekuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, rýžová drť je zbavena všech živin (ty jsou v mléce) i chuti. Možná se by se dala usušit, namlít a používat na vysypávání forem při pečení. Já ji dávám slepicím :)

      Vymazat