JANTAROVÁ TINKTURA

Martina Lukášková mi přivezla jako dárek z polského pobřeží neopracované jantarové zlomky, ze kterých se nejen v Polsku vyrábí léčivá tinktura. Návod je napsaný přímo na lahvičce, ale jantarovou tinkturu zmiňuje i pan Janča ve svých knihách.
Koupená lahvička s jantarem je už připravena k zalití špiritusem, ale Janča doporučuje poměr 50 g přírodního jantaru na 750 ml čistého, nejlépe 90% lihu. Já tak silný líh neměla, použila jsem tedy domácí slivovici. Jantar necháme naložený v alkoholu minimálně 10 dní a to na přímém slunci, jantar ale v alkoholu zůstává a my si odebíráme jen tolik tinktury, kolik potřebujeme. Jakmile nám žádná tinktura už nezbude, můžeme tytéž jantarové zlomky použít ještě jednou.
Preventivně proti chřipce a nachlazení užíváme 3 kapky do hrnku s čajem 1 x až 3 x denně. Když už nás chřipka nebo zánět průdušek postihne, v užívání pokračujeme a k tomu potíráme tinkturou hrudník a oblast dýchacích cest. Tinkturou potíráme kůži i při srdečních potížích, astmatu, revmatismu, při bolestech bederní páteře a při Bechtěrevově chorobě. Vnitřně jantarové kapky užíváme i při celkovém oslabení organismu.



1 komentář:

  1. Ani som netušila že sa dá jantár takto využiť. Ďakujem za tip ;)

    OdpovědětVymazat