JABLEČNÝ ZÁVIN

Ó ano, podzim je celičký báječně jablečný! Tohle je jeden z nejlepších, nejlahodnějších jablečných závinů, které znám, nevynechávejte ale oříškové máslo.
Na vále zpracujeme pružné, nelepivé těsto ze 400 g hladké mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžic sojové mouky (nahrazuje vejce), špetky soli, strouhané kůry z půlky citrónu, sáčkem instantního droždí, 450 g uvařených a nastrouhaných brambor, 2 lžic agávového sirupu, 250 ml teplého rostlinného mléka a 100 g rozehřátého rostlinného másla (např. bio Alsanu). Těsto zformujeme do koule, vložíme do mísy a necháme v teple pod ubrouskem hodinu kynout.
Mezitím si promícháme 1,2 kg jablek nahrubo nastrouhaných se dvěma lžícemi oříškového másla, třtinovým cukrem podle chuti (já dala 50 g), sušeným ovocem (např. hrozinkami, pokrájenými švestkami či meruňkami), nasekanými vlašskými ořechy, dvěma sáčky vanilkového pudingu a lžící skořice.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a rozválíme na tenké placky, poklademe náplní, zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Necháme ještě 20 minut kynout, potřeme rozehřátým rostlinným máslem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme při 200 stupních půl hodiny.



1 komentář: