TAŽENÝ ŠTRŮDL

Osvědčená klasika.
V míse a poté na vále důkladně zpracujeme těsto z 200 g polohrubé mouky, špetky soli, 2 lžic oleje, 1 lžičky jablečného octa a 120 ml vlažné vody. Zabalíme je do fólie a necháme hodinu odpočinout. Mezitím si připravíme náplň: nasucho opražíme 60 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, vysypeme je z pánve a vložíme do ní 30 g rostlinného másla a 30 g strouhanky. Jakmile začne zlátnout, vmícháme dvě lžíce rapadury (nebo cukru) a ještě pár minut pražíme. Do mísy nakrájíme 600 g oloupaných jablek, přidáme 50 g hrozinek, lžičku skořice, šťávu z půlky citronu, ořechy a strouhanku s cukrem.
Těsto rozválíme a poté vytáhneme na hřbetech rukou na tenoučkou placku, rozprostřeme na ni jablka a smotáme. Pečeme na vymaštěném plechu při 180 stupních asi 40 minut dozlatova.



2 komentáře:

  1. Vždy jsem dělala ze syrových jablíček, ráda vyzkouším. Děkuji za recept a přeji klidné adventní dny.
    Bohunka

    OdpovědětSmazat
  2. Polovinu jablek jsem (z nedostatku) nahradila strouhanou dýní a naprosto výborné!

    OdpovědětSmazat