KVAŠENÝ OVESNÝ NÁPOJ

Kvašeným nápojem z obyčejných ovesných vloček můžeme nahradit klasické acidofilní mléko nebo zakysanou smetanu. Je výborný do ovocných koktejlů, do bílých houbových polévek nebo do moučníků, třeba do perníku, těsto po něm (spolu s jedlou sodou) krásně vyskočí. Můžete ho vypít jen tak, je velmi výživný a zdravý.
100 g ovesných vloček zalijeme 300 ml převařené vychladlé vody a necháme 8 hodin stát. Poté důkladně rozmixujeme co nejvíce dohladka, přelijeme do čisté sklenice a lehce přiklopíme víčkem, nešroubujeme. Necháme v teple kuchyně 1 – 3 dny kvasit, několikrát denně promícháme. Zda je nápoj takový, jakým ho chceme mít, zjistíme ochutnáním, čím déle bude kvasit, tím bude kyselejší. Po ukončení kvašení uchováme v chladničce a spotřebujeme do dvou dnů.


1 komentář:

  1. Slyším prvně a moc ráda vyzkouším. Snažím se zařazovat do jídelníčku více kvašených pokrmů, jsou velmi zdravé.
    Děkuji.
    Vše dobré přeji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat