Báleše se dělávaly v různých oblastech různě, s cukrem, bez něho, s vejcem i bez něho. Smažené na tuku nebo pečené jen tak na kamnech. Tohle je obyčejný recept s použitím rostlinného mléka, pokud chcete, můžete část mouky nahradit celozrnnou.
Zpracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto z 1 kg polohrubé mouky, 50 g čerstvých kvasnic, špetky soli, lžičky cukru a 600 ml ovesného mléka a necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící bochánky, na vále je roztáhneme prsty do placky a pečeme nasucho přímo na tále kamen.
Můžeme je pokapat rozpuštěným máslem, mazat povidly nebo tvarohem, ale jsou výtečné i jako příloha, třeba k husté zeleninové omáčce nebo špenátu.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat