ROSTLINNÁ MAJONÉZA

Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme půl lžičky soli, půl lžičky cukru, lžičku hořčice, čerstvě mletý pepř a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml slunečnicového oleje (může být jakýkoliv jiný olej). Pokud chceme majonézy více, zvýšíme množství surovin, sojové mléko a olej musí být ale vždy v poměru 1 : 2. Mixér pomaličku suneme vzhůru a přitom vzniká krásně hustá rostlinná majonéza. Používáme ji všude tam, kde vaječnou majonézu.


12 komentářů:

  1. Zajímavý poznatek. Takto děláme majonézu často, včera se ale ne a ne zahustit. Vyhodili jsme dvě várky, napotřetí jsme vyzkoušeli olej jiné značky (řepkový, stejně jako předtím, stejné složení, stejný poměr, stejná v teplota...) a hned se přísady spojily a zhoustlo to.
    Nechápu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je podstatný ten postup - mixovat chvíli u dna a pak pomaličku zvedat mixér.

      Vymazat
  2. Zajímavý poznatek. Takto děláme majonézu často, včera se ale ne a ne zahustit. Vyhodili jsme dvě várky, napotřetí jsme vyzkoušeli olej jiné značky (řepkový, stejně jako předtím, stejné složení, stejný poměr, stejná v teplota...) a hned se přísady spojily a zhoustlo to.
    Nechápu.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, můžu se zeptat, když mixujete u dna, tak přiléváte ten olej a potom teprve vytahujete mixér nahoru?Při přilévání oleje a současném vytahování mixéru nahoru by to totiž pro jednu osobu bylo nemožné, protože mixér je hodně přicuclý ke dnu. Dnes jsem zkoušela, ale konzistence spíše tekutá, využila jsem i tak:) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jako jedna osoba jsem to zvládla :) Tekutost je zapříčiněná patrně právě tím, že jste dost dlouho nemixovala u dna a nepřilévala olej postupně.

      Vymazat
  4. Podařila se mi i z rozspustného sojového mléka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Použila jsem sojovo-rýžové mléko + jablečný ocet místo vinného a zadařilo se ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem zkoušela postup z Vaší kuchařky na domácí majonézu z vejce a ani napodruhé se mi nezadařilo :o(. Zde u rostlinné majonézy píšete pomalu přilévat olej, v kuchařce - všechno zalijeme 200 ml oleje. Tak nevím zda jsem příliš krátce mixovala u dna nebo to bylo tím, že jsem olej nalila na vejce a pak začala mixovat. Další várku jsem dělala z mléka a oleje dohromady a podařila se krásně hustá. Ráda bych toho dosáhla také u vaječné majonézy...
    Alena

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuji za recept, dělala jsem ji z hustého sojového vývaru. Sice byla spíš jako tatarka bílá a tekutější, ale ničemu to nevadí, salát je s ní super.

    OdpovědětVymazat
  8. Já to dám vše naráz a zhoustne to také 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Já mixuji ve stolním mixéru a vše krásně zhoustne 😊

    OdpovědětVymazat