JEMNICKÉ ŠLEJŠKY

Recept je inspirován Krkonošskou kuchařkou Jiřího Marholda.
Na vál prolisujeme 1 kg uvařených a oloupaných brambor, uděláme z nich věnec, posypeme je 200 g celozrnné špaldové mouky a do důlku uprostřed rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic. Posypeme je lžičkou cukru, rozmícháme s 50 ml ohřátého ovesného mléka na kašičku a necháme vzejít kvásek. Osolíme špetkou soli a zpracujeme těsto,které necháme na vále zakryté mísou půl hodiny odpočívat. Vykynuté těsto prohněteme a tvoříme z něj šišky, které rovnáme do vymaštěného pekáčku. Zakryjeme ubrouskem a necháme ještě 15 minut odpočívat. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl hodiny dozlatova. Sypeme mletým mákem nebo ořechy s cukrem nebo podáváme s povidly. Mastíme dobrým olejem. Můžeme je také podávat jako přílohu, podobně jako bramborové knedlíky, k různým omáčkám nebo se zelím.


Žádné komentáře:

Okomentovat