ORSEJ JARNÍ

Orsej je z čeledi pryskyřníkovitých, roste hojně ve vlhkých lesích, lukách a zahradách, tvoří krásné koberce z kulatých, lesklých lístků, později i žlutých kvítků. Koncem května zatahuje a objevuje se znovu příští jaro. Podzemní hlízky se kdysi sbíraly a konzumovaly. Už od starověku se orsej používal jako léčivá bylina zcela běžně, dnes se od toho vinou jeho celkové toxicity a všeobecného strachu z přírody upouští. Mladé lístky orseje však jedovaté nejsou a mohou se s opatrností konzumovat do té doby, než rostlina vykvete, potom už obsahují příliš látek dráždících zažívací trakt a ledviny. Já přidávám mladé lístky orseje do jarních vitamínových salátů. V uplynulých dobách byly lístky orseje brzy na jaře všeobecně oblíbené jako je dnes polníček.
Bez obav můžete orsej používat zevně k léčbě hemoroidů a křečových žil ve formě mastí nebo podrcených celých bylin, zakrytých plátýnkem a přiložených na postižená místa.
Květy orseje se otevírají a zavírají se slunečním svitem, v zatažených dnech vás nepotěší. Pro svou souvislost se Sluncem byly sušené rostliny přidávány do kadidel během obřadů k uctění slunečních božstev.



2 komentáře:

  1. Dostala jsem od muže k nedávnému svátku atlas rostlinek, od teď chodím do přírody už jen s ním. A hrozně ráda si čtu Vaše příspěvky o různých bylinách a rostlinách. Líbil by se mi Vámi ilustrovaný herbář s Vašimi povídáními.

    OdpovědětVymazat