SUŠENKY Z ČERNÉHO SEZAMU

Černý sezam je chuťově výraznější než bílý a díky tomu, že je neloupaný, nepřijde o důležité prospěšné látky – minerály a vitamíny, které jsou ponejvíce obsažené právě ve slupce. Sezam prospívá játrům, ledvinám a kostem.
V misce promícháme 60 g umletého černého sezamu (pokud černý sezam neseženete, použijte neloupaný bílý), 30 ml sezamového oleje, mletou vanilku a 100 ml sezamového mléka (nebo jiného rostlinného mléka).
V jiné míse promícháme 60 g nemletého černého sezamu, 80 g sušené třtinové šťávy rapadury (nebo cukru), špetku soli, půl lžičky jedlé sody, 40 g rýžové mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, 90 g teffových vloček (nebo jemných ovesných vloček, teff je africká obilnina bez obsahu lepku), dvě lžíce drcených kakaových bobů (lze vynechat) a 50 g sušených višní (nebo brusinek). Obsahy misek promícháme, vlhkýma rukama tvoříme malé placičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 200 stupních asi 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce.



1 komentář:

  1. Výborné sušenky! Použila jsem domácí mandlové mléko, ovesné vločky smíchané s pufovaným amarantem, mouku z červené pšenice místo špaldy a brusinky. Po upečení a částečném vychladnutí jsem je posypala 100% fairtrade kakaem a musím říct, že chutnají celé rodině :-)
    Tip na pečení: na vlhčí těsta, která se nedají vyválet, používám na pečení silikonovou formu Tescoma Delicia, prodávají se různé tvary (rohlíčky, hvězdičky aj.)Formu opláchnu vodou, těsto vmačkám do tvarů, což je mnohem rychlejší než tvarování placiček, a s výsledkem jsem vždy moc spokojená - upečené dozlatova a hlavně jdou bez vyndat z formy bez polámání, vůbec se nepřilepí!

    OdpovědětVymazat