DIVOKÉ BYLINKY

Mám pro vás několik tipů na jarní zpestření jídelníčku. Jedlých bylinek je samozřejmě mnohem více, tohle je jenom malá ochutnávka.
Bylinky ze záhonku i louky můžete přidávat zasyrova do salátů, zdobit jimi polévky a namazaný chleba. Lze je také rozmixovat s ovocem a vypít. Mohou být součástí pomazánek, omáček, nádivek, nákypů, slaných koláčů. Zkuste jimi posypat jednoduchou pizzu s rajčatovým základem. Jarní divoké bylinky sbírejte na čistých místech, pouze mladé, křehké a měkké lístky a květy.
Kopřiva – před konzumací doporučuji spařit horkou vodou a pak teprve krájet a jíst. Jsou ovšem jedinci s plechovými ústy, kterým zapíchané žahavé bodlinky nevadí, já k nim nepatřím. Mějte na paměti, že ne každému je po chuti typický rumištní pach kopřivy, zpočátku radím kopřivu kombinovat s ostatními bylinkami nebo třeba se špenátem, uvidíte, jak vám zachutná.
Dobromysl – najdete ji nejčastěji na zahrádce, ale často zplaňuje. Je to vděčná, chutná bylinka, která je výtečná celoročně, nejen na jaře. Je to takový méně aromatický bratranec středomořského oregana.
Bršlice kozí noha – moje oblíbené lupení, ale pozor, chutné jsou pouze mladé, ještě lesklé a světlezelené lístečky, později jsou tuhé a nahořklé. Budete překvapeni, jak lahodně a výrazně chutná.
Řebříček – u něj platí totéž co u bršlice, chutnají pouze mladé, křehké, měkké lístky, později jsou tuhé a hořké. To znamená, že právě teď je vhodná doba řebříček vyzkoušet.
Kostival – mladinké lístečky kostivalu jsou opravdu jedlé a chutné. Opět pouze v dětském věku.
Libeček – další ze zahradních bylinek. Dorůstá impozantní velikosti, sklízí se celou sezónu. Doporučuji před zimou ořezat a nasušit. Dokonce i sušená semínka jsou výborným kořením, třeba jako kmín do brambor.
Popenec – postaru openec. Moje nejoblíbenější bylinka, kdysi se pro svou výraznou a trochu peprnou chuť používala v kuchyni místo pepře. Popenec patří k bylinkám, které jsou chutné celou sezónu, i když na jaře je samozřejmě nejlepší.
Medvědí česnek – v současné době téměř synonymum divokých bylinek, patrně jako jediný jejich zástupce dostupný na trzích. Módní záležitost, jeho popularita ho vynesla až na stránky časopisů o jídle, snad to nebude jeho konec. Listy se sklízí na jaře, brzy vykvétá a zatahuje až do příštího jara. Nikdy jej netrhejte i s cibulkami a vždy nechte více než polovinu listů rostlině, ostatně, jsou její. Kdo nemá možnost medvědí česnek nasbírat v lužních lesích, koupit na tržnici nebo natrhat v zahradě (jako já), může s úspěchem použít česnáček, který si s medvědím česnekem v ničem nezadá.







1 komentář:

  1. A co třeba kotvičník zemín, dá se k něčemu použít? Vím, že se z něho dělá tinktura, ale do jídla? Nikdy jsem o tom neslyšel, ale má příjemnou nasládlou vůni podobnou pampelišce. Nemáte s tím zkušenost? Předem vám děkuji za odpověď a za vaše cenné rady. Rád čtu vaše články s recepty i s podobnými tipy jako dnes. :)

    OdpovědětVymazat