BROWNIES S TAHINI

V míse smícháme 280 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g kakaa, půl lžičky jedlé sody, lžičku kypřicího prášku a lžičku mleté vanilky. V jiné nádobě rozšleháme metličkou 70 g tahini, 120 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové), jedno menší najemno strouhané jablko, 100 g datlového sirupu a 100 ml slunečnicového nebo arašídového oleje. Tekutou složku nalijeme do sypké, krátce, ale důkladně promícháme a rozprostřeme do vymaštěného pekáčku (42/25 cm). Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny, podle zkušeností s vlastní troubou. Necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozehřejeme 150 g bezmléčné čokolády a v mixéru ji rozmixujeme dohladka spolu s 230 g silken tofu, 30 g datlového sirupu a 60 ml pomerančové šťávy (asi ½ velkého pomeranče). Rozetřeme na koláč a necháme ztuhnout v chladu.


2 komentáře:

  1. Moc děkuji za recept, trochu jsem ho pozměnila na bezlepkový, přidala rýžovou šlehačku a je to parádně noblesní lahůdka..
    Díky :) Monika

    OdpovědětVymazat
  2. K svátku upečeno jako dort v kulaté formě. Jediná změna, že místo pomerančové šťávy jsem použila jablečno-višňový koncentrát a navrch jěště dozdobila kokosovými lupínky. Trefa do černého - všem moc chutnalo. Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat