BEZLEPKOVÁ FOCACCIA

Chtěla jsem konečně vyzkoušet bezlepkovou směs na pečení. Mám kilo a půl a postupně ji použiju na různé věci, abych byla trochu v obraze. První na řadě je oblíbená focaccia, která je naprosto skvělá z klasické bílé mouky.
Při pokusu s bezlepkovou směsí jsem nejprve zjistila, že těsto velmi špatně kyne, tedy lépe řečeno téměř nekyne. Musela jsem prodloužit dobu kynutí na dvojnásobek a ani poté nebyl výsledek nijak uspokojivý. Těstu chybí nadýchannost, měkkost, je stále takové tuhé. Výsledek byl ale slušný, mně osobně víc chutná klasika, ale můj muž řekl, že jemu přijde chutnější tato verze. Jak vidíte, chuťové buňky máme každý jiné, takže směle do toho 
V míse promícháme 300 g bezlepkové mouky (směsi), 1/2 sáčku instantního droždí a 1/2 lžičky soli. V jiné nádobě rozmícháme 70 g rajského protlaku, 30 ml panenského olivového oleje a 150 ml teplé vody. Vlijeme do mísy k mouce a dobře prohněteme. Necháme v teple hodinu kynout, znovu prohněteme a vtlačíme do vymaštěného menšího pekáčku (25/35 cm). Klouby prstů uděláme důlky, pokapeme olejem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě další hodinu kynout. Posypeme bylinkami (bazalka, tymián, oregano, chilli), hrubou solí, pokrájenými sušenými rajčaty v oleji a kapary. Znovu pomačkáme klouby a pečeme při 220 stupních hodinu. Pekla jsem v troubě na dřevo, a trvalo to opravdu tak dlouho, vy ale třeba budete péct kratší dobu, doporučuji po půl hodině kontrolovat.


3 komentáře:

  1. Minulý týden jsem z této směsi pekla houstičky dle receptu výrobce.Je pravda,že jsem si ho upravila na veganskou verzi.Těsto bylo dost řídké,přisypávala jsem mouku a také příliš nenakynulo.A to ani při pečení.Housky byly poživatelné,ale že bychom si na nich pochutnali nemohu tvrdit.To nejlepší na nich bylo to,že jsou domácí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud má někdo intoleranci nebo alergii na lepek, je to důstojná náhrada, ale já z toho dobrovolně péct nebudu :)

      Vymazat
  2. Já dávám kynout do trouby zapnute na 70-90stupňů,pizzu pul hodinky a vykyne úžasně:-)ale jíst se dá jen ten den,bezlepkové skladovat moc nejde.Krásný den.Gabriela

    OdpovědětVymazat