SAPIENS


Kniha Izraelce Yuvala Noaha Harariho má podtitul Od zvířete k božskému jedinci a provází nás vývojem lidského druhu od jeho téměř nelogického vzniku přibližně před sto tisíci lety až po současnost. Autor má dar hovořit stručně, jasně, jednoduše a jeho závěry jsou logické. Knížka rozhodně není nikterak složitá a klidně by jí porozumělo i dítě. Nakonec by se mohla stát školní povinnou četbou, proč ne. Mě zaujalo to, že jsme kdysi dávno obětovali pohodlí a celkem nerušenou existenci vývoji našeho mozku, ačkoliv to tenkrát rozhodně nebylo výhodné. Zaplatili jsme za to nutností více a vydatněji jíst a bolestí páteře. Mohli jsme si spokojeně žít jako většina ostatních zvířat a mohlo to tady vypadat zcela jinak. Prozřetelnost s námi má ale jistě velkolepé plány, když našemu vývoji obětovala doslova celý svět. Tak snad tyto naděje v nás vložené nezklameme.

„Vzhledem k tomu, že se lidská dovednost stále rozvíjí, likviduje bídu i nemoci a naplňuje osobní ambice, převládá představa, že musíme být šťastnější než naši předkové ve středověku, nemluvě o tom, že ti zase museli být mnohem spokojenější než lovci doby kamenné.
Takové vysvětlení se zakládá na víře v pokrok a není přesvědčivé. Nové technické možnosti ani lidská přizpůsobivost nemusí ještě vést k šťastnějšímu životu. Když se lidé během zemědělské revoluce naučili obdělávat půdu, jejich kolektivní síla vzrostla, ale úděl jednotlivců se zhoršil. Zemědělci museli na získání obživy vynaložit větší úsilí než jejich předchůdci a odměnou jim byla méně výživná, jednotvárná strava, více nemocí a vykořisťování.
Kritici pokroku věří, že mezi lidskými možnostmi a štěstím existuje nepřímá úměrnost. Moc korumpuje. Čím více moci lidstvo má, tím usilovněji buduje chladný, mechanický svět, který našim skutečným potřebám nevyhovuje. Evoluce zformovala naši mysl i tělo pro život lovce a sběrače. Přechod k zemědělství a k průmyslu nás odsoudil k nepřirozenému životu, v němž nemůžeme plně projevit své vrozené sklony a instinkty, a proto ani uspokojit své niterné touhy. V pohodlném životě městské středostavovské třídy není nic, co by se alespoň trochu blížilo vzrušení a radosti lovců mamutů po úspěšném lovu. Každý nový vynález nás vzdaluje od ráje.
Nemůžeme ale za každým vynálezem vidět temný stín, jak je to typické pro romantiky. Bylo by to stejně dogmatické jako víra v nevyhnutelný pokrok. Pravda je někde uprostřed.
Na současné úspěchy moderních Sapiens můžeme být hrdí jen v případě, když zcela odhlédneme od osudu ostatních živočichů. Mnoho z onoho opěvovaného materiálního bohatství, které nás chrání před nemocemi a hladem, jsme nahromadili na úkor laboratorních zvířat, dobytka a drůbeže. Miliardy zvířat prošly továrnami na maso, jejichž krutost nemá v dějinách obdoby. Uznáme-li jen zlomek z protestů obhájců práv zvířat, dojdeme k závěru, že průmyslové zemědělství je největší zločin v dějinách. Máme-li hodnotit globální míru štěstí, nemůžeme se zabývat jen spokojeností vyšší vrstvy Evropanů nebo jen mužů. A možná ani ne štěstím samotného Homo sapiens.“

Kniha Sapiens má pokračování s názvem Homo deus, které jsem hned začala číst.


8 komentářů:

  1. Paní Evo,prosím,kde jste zakoupila uvedené knihy?Hledala jsem na internetu,ale zatím jsem neměla štěstí.Děkuji a přeji pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem je na levne-knizky.cz, ale už jsou vyprodané.

      Vymazat
  2. Nakonec jsem oba tituly objevila a objednala v knihkupectví Karolinum.Snad to potěší všechny náruživé čtenáře.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Evi, co mi to děláte?:) mám už několik knih na Vaše doporučení, vyloženě po nich neustále slintám, když kolem nich chodim a těším se na jejich přečtení, kniha Delfíní lidé sklidila zatím velký úspěch u mé mamky. Já mám teď rozečtenou Opuštěnou společnost, vřele doporučuji všem! S pozdravem Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám neustále narůstající věž nepřečtených knih. Uklidňuju se tím, že dokud to všechno nepřečtu, nemůžu umřít :D

      Vymazat
    2. to je pěkné, děkuji za povzbuzení:) Taky mám nově ve "věži" Hanu od Aleny Mornštajnové a Co se děje se světem od V.Cílka, máte něco z toho přečteno?

      Vymazat
    3. Tu "Hanu" jsem koupila své mámě k Vánocům, ještě to nečetla. Já se na to nechystám, téma je pro mě příliš traumatizující. Co se děje se světem jsem četla, je o tom tady: http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2017/08/co-se-deje-se-svetem.html

      Vymazat
    4. Já si to myslela, měla jsem se nejprve podívat, že:) Hana nakonec skončí také u mamky a já ji zařadím na svůj list "k přečtení", mějte krásné dny, Zuzana a děkuju.

      Vymazat