JÍDLA PRO JASNOST DUCHA, BDĚLOST A SÍLU MYŠLENEK

Jasnost ducha a bdělost jsou zvlášť důležité pro lidi, kteří se chtějí duševně vyvíjet, kteří meditují a zabývají se kontemplací. Strava pro vyživování mozku se v józe označuje jako strava satvická, tzn. čistá. Je v protikladu k rajanské stravě pro válečníky a lidi, kteří jsou aktivní ve výkonné společnosti a chtějí hromadit materiální bohatství a dále k potravě tamazské, těžké, zkažené, rozvařené a zkvašené. Tamazské potraviny potřebují k trávení příliš mnoho energie, a proto nepovzbuzují ani tělo, ani ducha. Povzbuzují pudovou sféru a působí otupujícím způsobem na vyšší rovinu bytí.
Satvická strava přivádí tělo do optimální formy, čistí je a dodává mu velmi mnoho sluneční energie. Obsahuje především zralé syrové ovoce, saláty a syrovou zeleninu, klíčky, ale také obilí a jiné čerstvé, sladké, lehké, olejnaté a šťavnaté potraviny. Potrava pro mozek obsahuje dostatek fosforu, tedy mandle, dýňová a slunečnicová semínka, cukety, sojové boby, patizony a spirulinu. Dále potřebujeme mnoho minerálů z kořenové zeleniny: karotky, červené řepy, ředkviček, celeru. Z tuků jsou vhodné oleje lisované za studena, přes noc namočené ořechy, olivy a kokos. Vynecháváme dráždidla, jako je chilli, cibule, pórek a česnek. Čistá strava je jednoduše sestavena, s důrazem na syrovou stravu a je vegetariánská.

Není nutné, aby byly všechny potřebné látky obsažené v každém jídle. Co potřebujeme, jsou harmonizující jídla, která jsou v souladu s našimi individuálními potřebami. Nenechte se zmást, když náhle dáte přednost datlím nebo banánům nebo kdybyste nejraději jedli celý den jen salát. Vyrovnání jistě přijde. Pokud vás napadne dát si k obědu krémový dort, pak ho musíte sníst, pokud se nechcete cítit po jídle zklamaní. Potlačovaná přání způsobují zdravotní potíže. To však neznamená, abyste zjevným závislostem nečelili terapií.

Trvalého a optimálního zdraví dosáhnete, budete-li vnímat signály svého těla a své pocity. Pokud to uděláte, vyhnete se především extrémnímu a fanatickému chování jak jedním směrem (například syrová strava), tak směrem jiným (špatné kombinace a průmyslová kuchyně). Postupujte krok za krokem a  troufejte si jen na to, co bez problémů zvládnete. Tak bude vypadat jídlo každého člověka jinak v závislosti na konstituci, dispozicích a temperamentu a podle správného pocitu bude vždy harmonizující, protože bude odpovídat individuálním potřebám.


(Převzato z knihy Pět Tibeťanů, Zdravá kuchyně pro labužníky, Devanando Otfried Weise a Jenny Frederiksen)



Žádné komentáře:

Okomentovat