Ze 100 g hladké bílé a 100 g celozrnné mouky, špetky soli, 100 g másla a dvou lžic cukru zpracujeme drobenku, přidáme 1 vejce a rychle uhněteme hladké těsto, které vlhkými prsty vtlačíme do vymaštěné koláčové formy. Dáme na hodinu chladit, potom vyložíme kolem pečicího papíru, nasypeme vrstvu fazolí a v předehřáté troubě pečeme 15 minut na 200 stupňů. Papír a fazole vyjmeme a zalijeme těstíčkem z 1 vejce, 2 lžic mléka a 4 lžic mletých mandlí, vrátíme do trouby a ještě 20 minut pečeme.
V kastrólu rozpustíme 50 g másla a dvě lžíce medu, přidáme 500 g rozpůlených meruněk a 5 – 6 čerstvých odrhnutých snítek tymiánu. Dusíme asi 10 – 15 minut podle zralosti meruněk. V trošce vody rozmícháme lžíci agaru a ke konci jej přilijeme k meruňkám. Vaříme asi dvě minuty a potom navrstvíme na upečený koláč. Krájíme vychladlé.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Meruňkové koláče jsou pohádka..:)
OdpovědětVymazat