KVAŠENÁ CUKETA

Cuketa má tu dobrou vlastnost, že její chuť je nevýrazná a tak ji můžete používat v celé škále pokrmů od polévek přes nejrůznější zeleninové směsi, zapékané pokrmy až po moučníky. A jaká je zkvašená? Především zdravá a také překvapivě chutná!
750 g cukety nakrájíme na tenčí špalíčky a v míse je promícháme s jednou velkou cibulí nakrájenou na půlměsíčky, 3 prolisovanými stroužky česneku, 2 rozlámanými bobkovými listy, 1 chilli papričkou, 10 kuličkami pepře a 5 kuličkami nového koření – oboje nadrtíme v hmoždíři, a přemístíme do kvašáčku nebo velké zavařovačky. Svaříme 500 ml vody a rozpustíme v ní 1,5 lžíce soli a po vychladnutí nalijeme na cuketu. Zatížíme a necháme při pokojové teplotě 4 – 5 dní kvasit. Poté uchováme v chladničce.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, myslíte opravdu velkou lžíci, nebo to má být malá (lžička), děkuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě velká lžíce, nálev ke kvašené zelenině bývá "přesolený" :)

      Vymazat