JABLEČNO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Báječný podzimní koláč, který vám rozsvítí lecjaký pošmourný den. Můj milovaný Jirka měl za úkol udělat pěknou barevnou podzimní fotku mě a koláče v zahradě. Z asi 10 fotek byla tato jediná ostrá, ale alespoň vidíte, že mě můj muž dokáže rozesmát ještě po 30 letech společného života 
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme půl kostky čerstvých kvasnic, zasypeme lžící rapadury (nebo cukru) a s 50 ml vlažné vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme a necháme 15 minut v teple. Jakmile kvásek vzejde, přidáme 50 g rozehřátého rostlinného másla, 1 uvařenou a najemno nastrouhanou bramboru a 100 ml vlažné vody. Dobře zpracujeme pružné hladké těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Mezitím nastrouháme na nudličky půl kila hrušek a půl kila jablek (čistá váha), promícháme se 100 g hrozinek předem namočených v rumu (i s rumem), 100 g nalámaných vlašských ořechů a 100 g mletých vypeckovaných datlí.
Vykynuté těsto roztlačíme navlhčenými prsty na velký vymaštěný plech a poklademe ovocnou směsí. Přimáčkneme a posypeme drobenkou připravenou ze 40 g rostlinného másla, 50 g mletých datlí, 50 g celozrnné špaldové mouky a 3 lžic bio kukuřičných lupínků. Pečeme při 180 stupních 45 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat