MLGÁNÍ OLEJE

Ta čeština je stejně krásná, žejo? Má takové zvukomalebné slovo pro převalování oleje v ústech. A k čemu je to dobré? Pokud po dobu minimálně 15 a maximálně 30 minut převalujete v ústech sem a tam panenský, tedy za studena lisovaný olej, pomůže vám to s látkovou výměnou, tedy povzbuzením činnosti jater a ledvin. S tím souvisí nejen imunita, ale i například zdraví kloubů, zmírnění alergií, zlepšení zažívání i vyvážený hormonální systém. Správná funkce jater je pro nás, lidi žijící v zamořeném a toxickém prostředí, zcela klíčová. Bez zdravých jater nemůžeme být zdraví ani my.
Olej během převalování v ústech několikrát zřídne a zase zhoustne a když ho vyplivnete, má mléčně bílou barvu a je plný toxinů. Nejlépe je toto mlgání provádět vždy po probuzení, dokud jsme si ústa nevypláchli nebo dokud jsme dokonce nejedli a nepili, to by pak poněkud ztrácelo smysl. Jiří Janča doporučuje optimálně olej arašídový, slunečnicový nebo olivový, ale v posledních letech je stále oblíbenější i olej kokosový. Jakmile olej vyplivnete, ústa důkladně vypláchněte. Olej se nesmí v žádném případě spolknout!
Začněte pozvolna, protože zpočátku se vám bude zdát olej v ústech hnusný a budete mít dojem, že to nevydržíte ani chvilku, natož půl hodiny. Zkuste pár minut, co snesete a postupně přidávejte. Já to dělám už více než rok a vzpomínám si, že v prvních dnech jsem olej po pár minutách nekontrolovatelně vyprskla, jednou venku na trávníku, což nevadilo, ale jednou v koupelně, všude mastné kapičky, bylo to fakt úžasný na uklízení  A dnes olej v puse snesu klidně i tu půlhodinu. Je to proces dlouhodobý, dalo by se říct, že bychom si z toho měli udělat každodenní rituál už napořád. Jedině díky dlouhodobému praktikování se může projevit blahodárnost této osvědčené metody.




6 komentářů:

  1. Evo, tak jsi mě trošku nahlodala !
    Myslím si, že to nedám, ani pár minut ;-)
    Ale jelikož mám zdravotní problémy a už jsem zkoušela i domácí oregánový olej, a vlastně kde co ;-)
    Tak zkusím a uvidím .

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám to už několik let. Doporučuji mlgat kokosový olej jako prevence zubního kazu. Zuby se mi po tom opravdu zlepšily. A také je skvělý sezamový olej.

    OdpovědětVymazat
  3. Já začala kvůli krvácení dásní a do tří dnů bylo po krvácení. Pokračuji každé ráno, děti už ví, že jim v tu chvíli neodpovím a začaly říkat, že maminka chlochtá.
    Jen sloučit chlochtání a ranní kašel se mi nepodařilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, dnes ráno jsem vyzkoušela mlgání olivovým olejem. Musím říct, že to vůbec nebylo tak hrozné. Avšak někde jsem nejspíš udělala chybu. Cca po 13 minutach byl olej stále zelené barvy. Myslíte, že je to špatnou technikou? Manžel hned na poprvé cca po 10 min.mléčnou barvu měl. Pokud budete mít chviličku, děkuji za odpověď,Anna z Dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, asi je pro vás 13 minut málo, vydržte déle. Ze slin a oleje vznikne emulze a vám se patrně tvoří méně slin než vašemu muži :)

      Vymazat