MERUŇKOVÝ KOLÁČ SE SLUNEČNICOVÝM KRÉMEM

Výjimečně dobrý kynutý koláč z mražených meruněk. Současná situace má jeden dobrý dopad – spotřebujeme všechny zásoby.

Slunečnicová semínka jsou nejen moc dobrá, ale navíc nesmírně zdravá, díky obsahu prospěšných nutričních látek (vápníku, hořčíku, mědi, draslíku, železa, zinku, selenu, esenciálních mastných kyselin a vitamínů A, E, D a B) mají blahodárný vliv na kosti, zuby, nervy, náladu, pleť, klouby a vaziva, kardiovaskulární systém a hormonální systém. Podle odborníků jsou dvě lžíce slunečnicových semínek denně tak akorát.

A teď už k receptu. Večer předem namočíme 150 g slunečnicových semínek do čisté vody, druhý den je dobře propláchneme v cedníku a spolu se šťávou z půlky citronu, 3 lžícemi tmavého cukru, 1 sáčkem vanilkového pudingového prášku a 230 ml rostlinného mléka rozmixujeme na hladký krém. Prozatím odložíme stranou.
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku instantního droždí a 1 lžíci tmavého cukru. Rozehřejeme 50 g rostlinného másla a rozmícháme ho se 100 ml rostlinného mléka. Vlijeme k mouce a důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse 40 minut v teple kynout. Zatímco těsto kyne, připravíme si drobenku: prsty rozmělníme 40 g změklého rostlinného másla, 60 g tmavého cukru a 60 g celozrnné špaldové mouky.
Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme je na menší vymaštěný plech, potřeme slunečnicovým krémem, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.

1 komentář:

  1. Díky za tento recept, je to delikatesa! A funguje i s pořádnou kopou malin místo meruněk 🙂.

    OdpovědětVymazat