CIZRNOVÁ POLÉVKA

Polévky jsou tou nejlepší volbou, když máme omezené zdroje potravin – není možné si dojít nakoupit a je třeba zpracovat třeba mraženou zeleninu z loňska. S polévkami vydržíte opravdu dlouho, je jich velká, pestrá škála, zasytí, zahřejí a dodají živiny. S doma pečeným chlebem je to skoro hostina. A na jaře přidejte ještě divoké bylinky!
Večer předem namočíme a druhý den v čisté vodě s bobkovým listem uvaříme 250 g cizrny. Slijeme a tekutinu doplníme do 1 litru čistou vodou.
Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a 4 stroužky česneku, přidáme sůl a koření: 1 lžičku tlučené černuchy, 1 lžičku koření ras el hanout, 1 lžičku bylinkové soli a 1 lžičku sušené bazalky (koření volíme klidně jiné, záleží na vašich zvyklostech a chutích, dobrý bude i kmín, pepř a paprika), chvíli společně opékáme a vmícháme uvařenou cizrnu, 600 g oloupaných a nakrájených rajčat a 500 g na nudličky nastrouhané cukety. Zalijeme 1 litrem připravené tekutiny, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Můžeme trochu pomixovat ponorným mixérem. Na talíři zdobíme bylinkami, já použila divokou pažitku.



Žádné komentáře:

Okomentovat