FAZOLE S POLENTOU

Rychlá a chutná klasika. Pokud máte fazole v plechovce nebo předvařené a zamrazené jako já, ušetří vám to spoustu času. Rajčata jsou naše, zamrazená divoká.
Do kastrólu nalijeme 500 ml rostlinného mléka, 500 ml vody, osolíme, okořeníme oreganem a metličkou vešleháme 300 g polenty (hrubé kukuřičné krupice). Za stálého míchání přivedeme k varu, ztlumíme plamen, přiklopíme (polenta dost prská) a necháme 10 minut zvolna vařit. Poté rozetřeme v 1cm vrstvě na pomaštěný vál nebo jinou rovnou plochu (pomůžeme si mokrýma rukama) a necháme vychladnout. Nakrájíme na libovolné kousky – čtverce, obdélníky, trojúhelníky, které těsně před podáváním osmahneme z obou stran na pánvi s olejem.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Okořeníme špetkou drceného římského kmínu, čerstvě tlučeným pepřem, lžičkou mleté papriky a čerstvými bylinkami, pokud máme, třeba oreganem nebo smilem, a vmícháme 200 g na nudličky nastrouhaného uzeného tofu. Deset minut opékáme a poté vmícháme 400 g pokrájených a oloupaných rajčat (divoká rajčata jsou mrňavá, tak se ani neloupou, ani nekrájí) a 300 g uvařených velkých strakatých fazolí (asi 150 g v suchém stavu). Osolíme a zvolna dusíme 15 minut ve vlastní šťávě. Podáváme s opečenou polentou.



Žádné komentáře:

Okomentovat