POLENTA S HOUBOVOU OMÁČKOU

Do vyššího hrnce (polenta při vaření stříká z hrnce) dáme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody, 500 ml rostlinného mléka (použila jsem sojové), lžičku bylinkové soli a lžíci olivového oleje. Vsypeme 300 g kukuřičné polenty, 200 g spařeného a nakrájeného špenátu, dobře promícháme, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
Nalijeme do mokrého pekáčku, namočenou stěrkou hezky narovnáme, necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na kostky.
Na hodinu namočíme 10 g sušených hřibů do teplé vody, pokrájíme, vodu nevyléváme. V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a necháme na něm změknout pokrájenou červenou cibuli. Přidáme něco toho tymiánu a šalvěje, 250 g pokrájených žampionů a po chvíli opékání namočené sušené hříbky i s vodou. Osolíme a dusíme bez pokličky, dokud se tekutina neodpaří, zasypeme lžící rýžové (nebo hladké pšeničné) mouky, dobře rozmícháme a zalijeme 200 ml horké vody nebo vývaru. Vaříme zvolna asi 8 minut. Omáčkou poléváme polentové kostky, přikusujeme salát.



1 komentář:

  1. Je to parádní nápad,jak využít polentu!!:-)...já jsem použila polentu kukuřično-pohankovou a místo špenátu naskanou bazalku a tak, výborné...


    OdpovědětVymazat