DALAMÁNKY S TAHINI A SEMÍNKY

V míse promícháme 200 g hladké mouky, 80 g celozrnné žitné mouky, 170 celozrnné špaldové mouky, lžičku himálajské růžové soli, sáček (10 g) instantního droždí (lze nahradit čerstvým droždím nebo experimentovat s kváskem podle vlastního uvážení) a 50 g pasty tahini rozmíchané v 250 ml teplé vody se lžičkou špaldového sirupu. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme hladké těsto, které necháme v teple v míse přikryté utěrkou 45 minut kynout. Těsto prohněteme, vyválíme váleček a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý uprostřed podélně zakrojíme nožem, svrchní stranu namočíme do vody a obalíme v sezamu, máku a slunečnici. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut, podle zkušeností s vlastní troubou (teploty a časy jsou vždy spíše orientační).


1 komentář:

  1. Zaexperimentovala jsem v tomto receptu s žitným kváskem a výsledek dopadl na výbornou :-) Navýšila jsem podíl celozrnné mouky a tím i vody, a to 100g cel.špaldové, 100g cel. pšeničné, 100g cel. žitné (všechny čerstvě namleté), 100g bílé pšeničné hladké, 2 lžičky nastartovaného ž. kvásku + 300ml vlažné vody, ve které jsem nejprve rozmíchala tahini (jen 30g) a sirup/slad. Těsto jsem nechala v teple kynout cca 12 hodin, nakynulo báječně, v polovině doby kynutí jsem ho promíchala. Mám houstičky jak ze žurnálu, křupavé, ale uvnitř vláčné, zatím nejlepší, jaké jsem kdy zkoušela ;-) Moc děkuji za inspiraci, paní Evo!

    OdpovědětVymazat