OBLÍBENÉ ŠNEKY

Jistě je všichni znáte a milujete. V rostlinné verzi lze připravit třeba takto, můžete pochopitelně improvizovat, to je nejlepší :)
Na mírném ohni necháme rozehřát v rendlíku 100 g rostlinného másla a 100 g pšeničného sirupu. Přilijeme půl litru mandlového mléka, zahřejeme na teplotu těla a ve směsi dobře rozmícháme kostku (42 g) čerstvého droždí. 
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky, lžičku mleté vanilky a půl lžičky soli. Vlijeme tekutou směs a dobře zpracujeme pružné, hladké a nelepivé těsto, které necháme v teple pod ubrouskem 45 minut vykynout.
100 g mandlí podrtíme nebo nasekáme nahrubo a promícháme s 50 g drobných hrozinek, čtyřmi lžícemi kakaa, lžící skořice a čtyřmi lžícemi kokosového cukru.
Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rozválíme placku, potřeme ji pěti lžícemi sojového jogurtu, posypeme mandlovou směsí a zarolujeme. Oba záviny nakrájíme na špalíčky. Z celého množství dostaneme přibližně 32 šneků, které narovnáme do dobře vymaštěného pekáčku. Potřeme ohřátým mandlovým mlékem, necháme 15 minut dokynout a pečeme při 180 stupních dozlatova asi půl hodiny.



3 komentáře:

  1. Paní Evo, čím se dá nahradit pšeničný sirup? Vůbec netuším jak chutná, neznám ho. A kokosový cukr? To je kokos smíchaný s cukrem? Omlouvám se, že se možná hloupě ptám, ale nechodím často do vegetariánských obchodů a nemám velký přehled o produktech v nich :o).
    Pěkný den.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud nejste vegan, sirup nahraďte medem. Kokosový cukr je sušený nektar z květů kokosových palem. Můžete ale použít méně zdravý řepný cukr. Pěkný den.

      Vymazat
    2. Moc děkuji, nejsem ani vegetarián ani vegan, tak v některých receptech tápu :o)). Vaše recepty mám však i tak moc ráda a hodně často listuji ve Vašich kuchařkách, snažím se vařit pestře a jednoduše. A to u Vás nalézám.

      Vymazat