Vyrostlo vám v zahradě zčistajasna líčidlo jedlé a vy nevíte co s ním? Tuto statnou a ozdobnou trvalku původem z Asie šíří v naší přírodě především ptáci. Kromě toho, že se jeho bobule využívaly k barvení látek a listy k léčbě ekzémů a revmatismu, můžete listy i jíst. Protože rostlina obsahuje saponiny, listy opereme a dvakrát v čisté vodě převaříme, vodu vylijeme. Tak se většiny saponinů zbavíme a líčidlo upravujeme dále jako špenát. Má tu výhodu, že se nemusí každý rok znovu vysévat.
10 g sušených hřibů namočíme na hodinu asi do 150 ml teplé vody. 100 g listů líčidla dvakrát převaříme, vodu slijeme, vymačkáme a pokrájíme nadrobno, Na třech lžících oleje necháme změknout pokrájenou červenou cibuli, přidáme 200 g žampionů, čerstvé bylinky – šalvěj, libeček a dobromysl, osolíme a chvíli společně opékáme. Vmícháme sušené houby i s vodou, líčidlo a 2 lžíce lahůdkového droždí. Dusíme pod pokličkou 20 minut, zjemníme 250 ml rostlinné smetany a prohřejeme. Podáváme s nočky, knedlíkem nebo semolinovými těstovinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat