BYLINKOVÝ REPELENTNÍ OLEJ

Protože teď v horkém létě spím stále venku v zahradě, občas mi okolo ucha zabzučí komár a ráno jsem měla na tváři štípanec, rozhodla jsem se naložit si bylinky s repelentním účinkem do oleje. Jak na to?
Do sklenice natrháme nebo nastříháme na kousky rozmarýn, levanduli, mátu, meduňku, list ořešáku, bazalku, brotan a šalvěj (nebo alespoň některé z nich). Přidáme i několik hřebíčků a zalijeme olejem (slunečnicovým, olivovým, mandlovým...) tak, aby byly bylinky potopené. Zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, ale jen mírně, voda nesmí vřít. Zavřeme víčkem a necháme na osluněném parapetu pět dní macerovat. Denně protřepeme. Přefiltrujeme a přelijeme do tmavých lahviček. Tímto voňavým olejem si natíráme ruce, nohy, krk i tvář a komáři si na nás nepřijdou


2 komentáře:

  1. Paní Evo,
    píšu dotaz ,i když se netýká tohoto příspěvku.
    Chtěla bych se zeptat ,jak uchováváte divoká rajčata na zimu, poprvé je mám na zahradě ,tak nevím ………..děkuji za radu a přeji hezký zbytek léta. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mrazím je. nejprve v jedné vrstvě na tácu a až po zmrznutí je přesypu do sáčku, neslepí se. Používám je jako ozdobu na pizzu a slané koláče nebo klasiky rozvařím v omáčce nebo polévce.

      Vymazat