THAJSKÁ BAZALKA

Tato letnička v sobě snoubí vůni bazalky pravé, máty, anýzu a lékořice, působí pro nás proto poněkud exoticky. V asijských restauracích se s ní potkáte často, především v závitcích, v rýži a také ochucuje zeleninová jídla. Do českých kuchyní zatím příliš nepronikla. 
Thajská bazalka je ale i léčivka. Působí protizánětlivě a pomáhá úspěšně při zánětlivém onemocnění jater, ledvin, močových cest a měchýře, ale i při dalších infekcích, například při nachlazení, angíně a kašli. Podporuje zažívání, látkovou výměnu a činnost srdce, snižuje cholesterol. Působí preventivně proti nádorovým onemocněním, jako antioxidant a podporuje imunitu. Čaj z thajské bazalky můžeme pít i při stresu a napětí.


3 komentáře:

  1. dobry den marne ji shanim.kde ste ji sehnala prosim dekuji petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mají ji běžně, třeba tady: https://www.semena.cz/bazalka/602-bazalka-thasjka-bazalka-exoticka-ocimum-basilicum-thai-50-ks.html

      Vymazat
  2. Tak to je moc zajímavé, děkuji za tento článek! :-) Přiznám se, že jsem toho thajské bazalce moc nevěděla a je škoda, že do českých kuchyní zatím moc nepronikla, snad se to do budoucna změní, protože jak čtu, tak ty účinky jsou blahodárné. Mívám docela problémy s dýchacími cestami a jsem dost často nachlazená, proto jsem si teď zkoušela objednávat lékořici, četla jsem, že na tyhle problémy působí pozitivně.

    OdpovědětVymazat