SUŠENÉ MIRABELKY

Letos je skutečně nadprůměrná úroda ovoce. Příroda je velmi štědrá navzdory extrémnímu suchu, které panuje na většině území republiky. Pro mě představuje nejlepší způsob konzervace sušení a mražení. Sušit můžete téměř jakékoliv ovoce a to peckovité především. Mirabelky v sobě mají stejně prospěšné látky jako švestky a blumy a nasušené jsou výborné do ranních kaší, musli, moučníků místo hrozinek nebo jen tak místo bonbónů pro děti.
Už pár let používáme sušičku Ezidri s 15 sušicími platy. V sezóně "jede" opravdu každý den, nemám k ní žádné výhrady. Mirabelky suším nejprve 24 hodin na plný výkon (60 stupňů) a pak ještě 12 hodin na poloviční výkon. Sušené ovoce skladuji v dobře uzavíratelných nádobách nebo je sušené zamrazím.



7 komentářů:

  1. Evi, také máme Ezidri s 10 platy a jsem absolutně spokojená, často suším ovocné placky z rozvařených jablek plus přidávám různé ovoce, rozmixuji, usuším. Děti to milují.
    Ty mirabelky vypadají skvěle, ale co to vypeckovávání? Máte nějakého pomocníka nebo ručně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ručně, naříznu nožem a vytáhnu pecku, po několika hodinách práce pěkně bolí ruce :)

      Vymazat
  2. Dobrý den Evo,
    také už několik let suším žluté mirabelky i švestky a potvrzuji, jsou výborné. Za tu snahu s vypeckováváním to určitě stojí. Zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, o sušičce velmi intenzivně už několik let přemýšlíme. Váš tip na sušené třešně nás nahlodal ještě víc (to bylo něco božského, úplná brusinka!).
    Ale odrazuje nás myšlenka, že většina sušiček je z plastu. Představa plastu zahřívaného nad 40°C na kterém přímo leží ovoce mě trochu děsí. Nerezové sušičky jsou zas cenově nad 10 tisíc. Nezajímala jste se prosím někdy o tenhle aspekt? Plastu moc nevěřím, snažím se vše měnit za sklo a porcelán a představa horkého plastu v kontaktu s kyselinami z ovoce mě vyloženě děsí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě tohle neřeším, na nerezovou sušičku zkrátka nemám peníze :)

      Vymazat
    2. Myslím, že většina škodlivin z plastů přechází spíš do tuku, takže bych u ovoce a zeleniny byla asi docela v klidu. Mnohem horší jsou oleje v plastu, tučné výrobky, nemluvě o živočišném v kelímkách atp. Je ale pravda, že jsem nad tímto nikdy dřív neuvažovala, ani mě nenapadlo, že jsou nerezové sušičky.
      Musím říct, že jste tedy velmi trpělivé, naloupat koš mirabelek, to je práca, ale věřím, že za to stojí! Možná jich na rok taky trochu zkusím.

      Vymazat