VAJEČNÉ SKOŘÁPKY

Naše slepičky si užívají šťastný a relativně svobodný život na hektarové zahradě, v trávě, pod keři a stromy a jako bezpečné útočiště jim slouží luxusní čisťounký zateplený kurník s čerstvým senem každou neděli. Denně dostávají kromě zrní, tvrdého chleba a šrotu i čerstvou zeleninu. V zimě jim přilepšujeme vařenou kukuřicí a přes léto v zahradě mají hojnost ovoce a hmyzu, které si samy najdou. Nikdo jim neskřiví ani pírko a v klidu u nás dožijí obklopeny láskou a péčí. O jejich vajíčka včetně skořápek se s nimi dělíme a tak si myslím, že to máme zařízené k všeobecné spokojenosti. Vajíčka našich slepiček jsou zdravá, bez nežádoucích chemikálií, jedů a farmak.

A k čemu potřebujeme ty skořápky? Kvůli vápníku, jenž je nezbytný pro zdravé kosti, zuby i klouby, nároky na něj se zvyšují hlavně v období růstů a u žen po přechodu. Proč kupovat drahé preparáty s nejistým účinkem a nízkou vstřebatelností, když máme k dispozici vaječné skořápky? Kromě vápníku obsahují i jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, je to hotová zásobárna prospěšných minerálů.
Jak na to? Vejce před rozbitím pečlivě umyjeme zvnějšku a po rozbití i uvnitř. Musíme je ještě zbavit choroboplodných zárodků, takže je buďto delší dobu vaříme nebo je upečeme. Já to dělám tak, že je umyté usuším a skládám do zapékací misky. Když peču chleba nebo cokoliv jiného, misku se skořápkami vložím na 15 minut do trouby. Když mám takových pečených skořápek dost, nadrtím je na jemný prášek v mixéru. Každý den přidávám půl lžičky do své ranní ovesné kaše. Skořápky nemají žádnou chuť a mezi zuby skřípou úplně minimálně :)




6 komentářů:

  1. Evi, skvělý nápad.
    Děkuji za parádní recepty a isnpirace.
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím o radu.Slepičky krmíme stejně jako Vy,ale obilí se mi nedaří sehnat jiné než co vypěstují okolní soukromníci,a i Ti používají chemii k ošetření pšenice.Lze vůbec vyprodukovat úplně zdravá vejce?Děkuji.Světlana.

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím o radu.Slepičky krmíme stejně jako Vy,ale obilí se mi nedaří sehnat jiné než co vypěstují okolní soukromníci,a i Ti používají chemii k ošetření pšenice.Lze vůbec vyprodukovat úplně zdravá vejce?Děkuji.Světlana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, bio krmnou pšenici jsme nesehnali. Kupujeme od sedláka z vedlejší vsi.

      Vymazat
  4. Dobrý den, děkuji za inspiraci zdravý přírodní zdroj vápníku. Mohu se zeptat, v jakém mixéru skořápky drtite? Bojím se, abych jej nezničila. Děkuji, Hanka

    OdpovědětVymazat