ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S CUKETOU A OŘECHY

Zní to až příliš zdravě a podezřele, viďte? Ale bát se nemusíte, bábovka je skvělá! Cuketa je poslední mohykán ze záhonu a ořechy jsou vlastní, letos je nádherná úroda. Špaldovou mouku si melu sama z bio špaldy z Orlických hor. Makový olej je český. Jak vidíte, snažím se vařit lokálně a sezónně 
Půl kila celozrnné špaldové mouky promícháme v míse se špetkou soli, 3 lžícemi kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), vrchovatou lžící instantního droždí, lžičkou mleté vanilky, 60 ml makového oleje (nebo jiného oleje) a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama zpracujeme pružné a nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Velkou cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nastrouháme na jemné nudličky. Odvážíme půl kila a promícháme s 200 g mletých vlašských ořechů a 80 g javorového sirupu (nebo medu nebo jiného sirupu) a lžičkou skořice.
vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, potřeme cuketovou náplní, smotáme a přemístíme do vymaštěné a vysypané bábovkové formy, kde necháme těsto ještě 15 minut dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 50 – 55 minut.



3 komentáře:

  1. Krásný den,
    chtěla bych se zeptat, jak mám rozumět tomu, že se těsto smotá? Je to jako když se dělá roláda a potom se to těsto stočí do formy na bábovku?
    Zdravím :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, přesně jste to popsala, do formy vložíme vlastně závin kolem dokola :)

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď,recept vyzkouším :)
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat