ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S CUKETOU A OŘECHY

Zní to až příliš zdravě a podezřele, viďte? Ale bát se nemusíte, bábovka je skvělá! Cuketa je poslední mohykán ze záhonu a ořechy jsou vlastní, letos je nádherná úroda. Špaldovou mouku si melu sama z bio špaldy z Orlických hor. Makový olej je český. Jak vidíte, snažím se vařit lokálně a sezónně 
Půl kila celozrnné špaldové mouky promícháme v míse se špetkou soli, 3 lžícemi kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), vrchovatou lžící instantního droždí, lžičkou mleté vanilky, 60 ml makového oleje (nebo jiného oleje) a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama zpracujeme pružné a nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Velkou cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nastrouháme na jemné nudličky. Odvážíme půl kila a promícháme s 200 g mletých vlašských ořechů a 80 g javorového sirupu (nebo medu nebo jiného sirupu) a lžičkou skořice.
vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, potřeme cuketovou náplní, smotáme a přemístíme do vymaštěné a vysypané bábovkové formy, kde necháme těsto ještě 15 minut dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 50 – 55 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat