MERLINŮV KOLÁČ

Proč Merlinův? Zčásti z nedostatku nápadů na pěkný název dobrého koláče a zčásti samozřejmě pro vazbu kouzelníka Merlina na jabloně. Jabloň je bezesporu jeden z nejnádhernějších a nejvíce úcty zasluhujících stromů, ale dnešní stav stařičkých jabloňových alejí podél silnic by Merlina jistě v jeho žalu nad lidským světem příliš nerozveselil.
Každopádně jde o naprosto skvělý a zdravý podzimní koláč, Merlin nemerlin.
V míse promícháme 200 g hladké mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, špetku soli, 1 lžíci instantního droždí, 1 lžíci panely (či cukru), 40 g rozehřátého rostlinného másla (např. Bio Alsan) a 3 lžíce kokosové zakysané smetany (prodává Lidl) a 100 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, vrátíme je do mísy a pod ubrouskem necháme v teple hodinu kynout.
Do rendlíku vložíme kilo na kostičky nakrájených oloupaných jablek, vmícháme šťávu z 1 citrónu, 50 ml rumu, 80 g panely (nebo cukru), lžičku mleté skořice a 100 g mletých vlašských ořechů. Dusíme 10 – 15 minut a odstavíme.
V misce prsty promícháme 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžičku skořice, 2 lžíce panely (či cukru) a 2 lžíce nerozpuštěného kokosového tuku (nebo rostlinného másla). Vznikne lahodná drobenka.
Vykynuté těsto prohněteme, rozválíme na vymaštěný plech (cca 40/25 cm), navrstvíme jablečnou náplň a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních asi 45 – 50 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat