KOSTIVALOVÁ MAST, OLEJ A TINKTURA

Důvěřujme bylinám a přírodní léčbě, má v sobě větší sílu, než si myslíme a než je nám podsouváno. Poslední roky se byliny prezentují jako něco, co nám může leda tak zpříjemnit koupel nebo ulevit unaveným svalům či posloužit jako dárek od „tvořilky“. Nezřídka se setkáme i s tím, že jsou některé byliny postaveny do role nebezpečných a podezřelých škůdců. My si ale musíme naopak budovat důvěru v jejich léčivou sílu a tu nezískáme jinak, než vlastní zkušeností a poctivým vzděláváním.
Kostival patří mezi byliny se silným působením. Kromě zlomenin léčí i hematomy, pohmožděniny, bolestivé záněty okostice, šlach, žil a kloubů. Ulevuje při revmatických bolestech a dně, podvrtnutí, vykloubení nebo bolestech zubů. Pomáhá hojit bércové vředy, křečové žíly, pahýly po amputaci, poškozené ploténky nepo poleptané a popálené sliznice. Kostival můžeme s důvěrou používat i vnitřně, doba léčby však nesmí překročit 3 týdny. Vnitřně užíváme buď čerstvě nastrouhaný či sušený, práškový a posléze namočený kořen, odvar z kořene nebo tinkturu. Léčí bronchitidu, poruchy trávení, průjem, úplavici, zánětlivé onemocnění zažívacího traktu, zánět pohrudnice, žaludeční a dvanácterníkové vředy nebo silné menstruační krvácení.
Kořen kostivalu vykopeme brzy na jaře nebo před začátkem zimy. Kořen omyjeme a nastrouháme, přiložíme na bolavé místo, zavážeme a necháme půl dne působit, potom obklad obnovíme na další půlden. Používáme, dokud potíže neustoupí.
Lze použít i kostivalovou mast: čerstvý kořen omyjeme, nakrájíme a rozmixujeme. Promícháme se stejným dílem lékařské vazelíny. Mažeme pod obvaz a necháme působit několik hodin.
Kostivalový olej je skvělý proti revmatickým bolestem: Čerstvý kořen omyjeme, nastrouháme najemno, ve skleněné lahvičce zalijeme slunečnicovým olejem a ve vodní lázni zahříváme půl hodiny, nevaříme. Zavíčkujeme a necháme 10 dnů stát na okně na slunci, denně protřepáváme. Potom přecedíme přes plátno a uložíme v chladničce, používáme nahřátý jako obklad nebo mazání.
Účinná je též kostivalová tinktura, kterou připravíme klasickým způsobem: nastrouhaný čerstvý kořen zalijeme 5násobkem nejméně 60% lihu, necháme naložený 6 týdnů, denně protřepáváme. Přefiltrujeme, uchováme v tmavé lahvičce.



Žádné komentáře:

Okomentovat