ŠTĚDROVEČERNÍ TROUBOVÁLKY

Tenhle recept vychází z tradičního vánočního menu, které bylo dříve docela běžné. Kubu znáte všichni, ale trouboválky možná jen někteří. 
Uvaříme kilo brambor, oloupeme je a prolisujeme na vál, kde už čeká 300 g celozrnné špaldové mouky umleté nahrubo. Přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci instantního droždí (či 30 g čerstvého, v troše vody rozmíchaného), strouhanou kůru z půlky biocitrónu a 1 lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody (nahrazuje 1 vejce). Dobře prohněteme a necháme v zakryté míse 30 minut kynout v teple. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 stejných dílů, ze kterých v dlaních uválíme vdolky a narovnáme je na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech. Posypeme tmavým cukrem a necháme 15 minut kynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů dozlatova a za horka máčíme v “makový vomastě” – umeleme 200 g máku a povaříme ho v 750 ml ovesného mléka se 3 lžícemi řepného sirobu.


Žádné komentáře:

Okomentovat