CIZRNOVÉ PLACKY A MUNG DHAL S RAJČATY

Mňam mňam, moje milovaná Indie! 
Cizrnovou mouku si můžete koupit, ale já si prostě cizrnu namelu v mlýnku, stejně jako špaldu, obojí prosiju a mám skvělý základ těchhle famózních placek.
200 g cizrnové mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, lžičku tlučeného červeného pepře, lžičku tlučeného kmínu promícháme v míse, přidáme 3 lžíce oleje (Indové používají ghí, to je jasné) a postupně zapracujeme cca 180 ml teplé vody. To už děláme na vále. Důkladně zpracované, hladké těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočívat v chladničce. Odpočinuté těsto znovu dobře prohněteme, vyválíme hada, nakrájíme ho na kousky a z nich vyvalujeme placky, které opékáme na suché plotně, přímo na kamnech. Kdo tuto báječnou možnost nemá, musí se spokojit s nepřilnavou pánví nebo si poradit jinak, používá se nějaká deska položená na hořáky plynového sporáku a tak.
Nyní k omáčce: 200 g mung dhalu (koupíte v indických speciálkách nebo použijete půlený žlutý hrách nebo červenou čočku) opražíme 5 minut nasucho v hrnci, poté v cedníku propláchneme, vrátíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, přidáme 3 bobkové listy, lžíci oleje, osolíme a vaříme půl hodiny do změknutí. Mezitím v pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme lžičku černého hořčičného semínka a přiklopíme. Jakmile dopraská, přidáváme postupně další koření: kmín, mletý zázvor, chilli, kurkumu a asafoetidu. Ihned poté vmícháme 400 g pokrájených rajčat (použila jsem mražená) a 5 minut opékáme. Přidáme do hrnce s mung dhalem a vaříme dohusta. Ochutíme citrónem a petrželkou. Podáváme s plackami.



Žádné komentáře:

Okomentovat