BRAMBOROVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ


Brambory ve sklepě už klíčí, jablíčka jsou na konci zimy už scvrklá, jak obojí zpracovat? Třeba na tento neobvyklý, ale výborný koláč.
Nejprve uvaříme 800 g brambor ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a prolisujeme na vál. Přidáme 200 g mouky (použila jsem obyčejnou bílou, ale klidně můžete péct z celozrnné, koláč bude zdravější), celý sáček instantního droždí (nebo kostku čerstvého rozmíchaného v trošce vody), lžíci tmavého cukru, osolíme špetkou soli, a zpracujeme pružné těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň: 700 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek nakrájíme na kostičky, vložíme do rendlíku, osladíme třemi lžícemi tmavého cukru, přidáme 50 g hrozinek, lžíci skořice a šťávu z půlky citrónu (já jsem jablka okyselila šťávou z kdoulí, kterou používám místo citrónu jako lokální variantu), a dusíme 15 minut na mírném ohni, občas promícháme.
Vykynuté těsto prsty roztlačíme na velký vymaštěný plech, poklademe dušenými jablky a 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, dlaní zatlačíme do těsta a pečeme při 180 stupních 30 minut. Nejlepší je horký.



Žádné komentáře:

Okomentovat