KYNUTÝ OVOCNÝ KOLÁČ S KRÉMEM

Krém na zjemnění klasického kynutého koláče s ovocem můžeme udělat i z cukety a kešu oříšků. Kešu můžeme koupit i ve formě zlomků, jsou tak mnohem levnější, a pokud je stejně rozdrtíme na krém, je to jedno. Musíme je ale předem namočit a opravdu důkladně vyprat, je to taková špína smetená někde z podlahy  Kam se hrabou na naše vlašáky a to i když jsou pěkně vcelku. Loňské vlašské ořechy jsme už ale snědli a letošní ještě nedozrály.
Přes noc namočíme 200 g kešu (nebo jiných ořechů) do teplé vody, druhý den je vypereme v cedníku, vložíme do mixéru spolu s 200 g strouhané cukety, 80 g rýžového sirupu (nebo jiného sladidla) a šťávou z půlky citronu. Rozmixujeme dohladka.
Ze 150 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, 1 lžíce rapadury (nebo cukru), půl sáčku instantního droždí, 40 g rozehřátého rostlinného másla a 150 ml teplé vody důkladně zaděláme pružné těsto, které necháme hodinu v teple vykynout a poté rozválíme na vymaštěný hluboký plech běžné velikosti. Na těsto rozetřeme krém, poklademe ovocem a posypeme drobenkou připravenou z 50 g rostlinného másla, 50 g rapadury a 80 g celozrnné špaldové mouky. Pečeme při 180 stupních 40 minut.



2 komentáře: