KYSANÉ ZELÍ

Ta nejzdravější klasika mléčného kvašení, ke které netřeba psát nějaké dlouhé komentáře. Každá rodina kysané zelí ochucuje trochu jinak, ale základ je vždy stejný – zelí a sůl.
Zelí nakrájíme na nudličky nebo nakrouháme a smícháme se solí v tomto poměru: na 1 kg zelí 23 g mořské soli. My přidáváme ještě strouhaná jablka, kmín a hořčičné semínko. Z jednoho kila čerstvého zelí dostanete zhruba dva litry kysaného zelí.
Všechny suroviny dobře promícháme a po částech silou upěchujeme do zeláku. Navrch vložíme čistý talířek, zatížíme kamenem nebo sklenicí s vodou a necháme při pokojové teplotě kvasit. Každý den (klidně vícekrát denně) pěstí silně smáčkneme, aby se vytvořila šťáva, kterou zelí díky soli pustí. Pokud je ale šťávy (láku) málo, zalijte převařenou a vychladlou slanou vodou (na 1 l vody 3 lžíce soli). Pokud by zelí vyčnívalo nad hladinu, zplesnivělo by. Jestliže se na povrchu láku objeví bílá vrstvička křísu, odstraňte ji co nejpečlivěji, snižuje kvalitu kysaného zelí. Zelí zkvasí během několika dní a po přemístění do chladu (sklepa) se fermentační proces zpomalí a zelí vydrží až do jara.



Žádné komentáře:

Okomentovat