POLÉVKA Z LÍČIDLA JEDLÉHO

Další z polévek – co dům dal.
Líčidlo jedlé je trvalka původem z Asie, ale rozšiřuje se i u nás – její plody se semeny rozšiřují ptáci. Listy líčidla jedlého se dají připravit jako špenát, musíme je ale podvakrát nechat projít varem v čisté vodě, kterou vždy vylijeme. Tak se zbavíme nepříjemných saponinů, které rostlina obsahuje. Pak už můžeme listy použít jako špenát.
Na lžíci oleje necháme změknout nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme hrst posekaných bylinek, já použila saturejku, smil a tymián. 60 g ovesných vloček rozmixujeme s 1,5 l vroucí vody dohladka a vlijeme do hrnce. Vmícháme 4 na malé kostičky nakrájené brambory, 200 g nakrájených listů líčidla, osolíme a vaříme půl hodiny. Hotovou polévku ochutíme utřeným stroužkem česneku.


Žádné komentáře:

Okomentovat