BORŮVKOVÝ DORT

V mrazáku jsem měla letní moravské borůvky, které mi nasbírala a přivezla kamarádka Zlatka, tak jsem z nich udělala svému muži narozeninový dort. Upřímně řečeno, mnoho lepších dortů jsem v životě nejedla.
V míse promícháme 50 g celozrnné žitné mouky, 100 g polohrubé bílé pšeničné mouky, špetku soli, 25 g kakaa, lžičku jedlé sody, lžičku kypřicího prášku a 50 ml slunečnicového oleje. Rozmixujeme 100 g borůvek, 100 ml ovesného mléka a 60 g datlového sirupu. Vlijeme k mouce, rychle promícháme a rozetřeme do vymaštěné a vysypané menší dortové formy (20 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, stav upečení kontrolujeme špejlí.
Upečený korpus necháme vychladnout a připravíme si borůvkovou náplň.
Do mixéru vložíme 200 g umletých kešu oříšků, 150 g borůvek, 80 g datlového sirupu, vanilku a ztuhlé kokosové mléko z plechovky o objemu 400 ml (dáme den předem do chladničky). Rozmixujeme na hladký krém a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme na hodinu do chladu a potřeme kakaovou polevou: Rozehřejeme tři lžíce kokosového tuku ve vodní lázni, odstavíme a vmícháme tři lžíce datlového sirupu a tři lžíce kakaa. Posypeme 50 g borůvek a necháme ztuhnout v chladu.



20 komentářů:

  1. Mila Kucharko ze Svatojanu! Sleduji Vase stranky uz dlouho a obdivuji Vase prekrasne fotky, invenci a chutna jidla. V posledni dobe koncili moje pokusy o narozeninove dorty dosti zoufale. Manzel trpel... Tentokrat mel mit narozeniny on a v mrazaku jsem nahodne objevila boruvky, tak jsem to zkusila s timto receptem. Vysledek byl opravdu skvely, manzel stastny a ja jeste vic! Moc dekuji!!! Kristina

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, ta borůvková náplň je hrozně řídká, nějak se to bojíme nalít na korpus. Sehnali jsme pouze kokosové mléko v 1L krabici a nějak neztuhlo. Co s tím ? Děkuji Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na dort je možné použít POUZE ztuhlou část z kokosového mléka z plechovky, nikoliv krabice, jde o úplně jiný produkt. To vám stoprocentně neztuhne. Co s tím? Svařit to s agarem, borůvky už ale bohužel nebudou syrové.

      Vymazat
    2. Zrovna dnes jsem pekla tento lahodný moučník a taky jsem řešila řídkost krému. Uvařila jsem hustý agar a postupně vmíchala do studeného krému. Zafungovalo to, drží tvar a ovoce zůstalo čerstvé.
      Třeba se někomu bude tento způsob hodit.
      Děkuji za sebe a rodinu za Vaše inspirativní, chutné a zdravé recepty.
      Ať se Vám dobře daří a nápady stále přicházejí. Jana

      Vymazat
  3. Dobrý den, ráda bych upekla bezlepkovou verzi tohoto dortu. Můžete mi doporučit s suroviny na korpus? Děkuji. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, použijte bezlepkovou mouku, jak jste zvyklá, nemám s bezlepkovým pečením zkušenosti.

      Vymazat
  4. Dobrý večer paní Evo, ráda bych zkusila tento dort a jen bych se chtěla zeptat, zda je možné použít u korpusu místo ovesného mléka vodu, aniž by to ovlivnilo chuť dortu ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, vodu určitě použít můžete, na chuť to bude vliv mít, ale ne nijak zásadní, vody dejte ale o něco méně.

      Vymazat
  5. Hezky den,prosim, kesu ma byt namocene nebo jen klasicky rozmixovat. Dekuji. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, kešu v tomto receptu předem nenamáčíme.

      Vymazat
  6. Dobrý večer, v jakém mixéru kešu rozmixovat? Může být obyč nebo nějaký ten "speciální" ? Děkuji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, stačí obyčejný, kešu můžete namlít i v masovém strojku nebo v mlýnku na kávu.

      Vymazat
    2. Mockrát děkuji, takže nevadí, když tam budou kousky? :)

      Vymazat
    3. Pokud je umelete, nebudou tam kousky

      Vymazat
  7. Dobrý den, v mrazáku mám taktéž zásobu borůvek :) Nežli se pustím do pečení, chtěla bych se zeptat: kokosový tuk je to samé co kokosový olej? Je možné používat jedlou sodu namísto kypřícího prášku? A do třetice – je možná záměna datlového sirupu za med, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kokosový tuk = kokosový olej. Jedlá soda neutralizuje kyseliny, takže moučník pak má mdlou chuť, takže nedoporučuji. Datlový sirup za med zaměnit můžete, ale počítejte s tím, že díky němu to bude řidší.

      Vymazat
  8. K cemu se da.prosim použít ten zbytek plechovky od kokosoveho mléka? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do moučníků místo mléka, do ovesné kaše, můžete v ní uvařit puding...

      Vymazat
  9. Dobrý den, mohu něčím nahradit kešu oříšky? Děkuji

    OdpovědětVymazat