BORŮVKOVÝ DORT

V mrazáku jsem měla letní moravské borůvky, které mi nasbírala a přivezla kamarádka Zlatka, tak jsem z nich udělala svému muži narozeninový dort. Upřímně řečeno, mnoho lepších dortů jsem v životě nejedla.
V míse promícháme 50 g celozrnné žitné mouky, 100 g polohrubé bílé pšeničné mouky, špetku soli, 25 g kakaa, lžičku jedlé sody, lžičku kypřicího prášku a 50 ml slunečnicového oleje. Rozmixujeme 100 g borůvek, 100 ml ovesného mléka a 60 g datlového sirupu. Vlijeme k mouce, rychle promícháme a rozetřeme do vymaštěné a vysypané menší dortové formy (20 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, stav upečení kontrolujeme špejlí.
Upečený korpus necháme vychladnout a připravíme si borůvkovou náplň.
Do mixéru vložíme 200 g umletých kešu oříšků, 150 g borůvek, 80 g datlového sirupu, vanilku a ztuhlé kokosové mléko z plechovky o objemu 400 ml (dáme den předem do chladničky). Rozmixujeme na hladký krém a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme na hodinu do chladu a potřeme kakaovou polevou: Rozehřejeme tři lžíce kokosového tuku ve vodní lázni, odstavíme a vmícháme tři lžíce datlového sirupu a tři lžíce kakaa. Posypeme 50 g borůvek a necháme ztuhnout v chladu.



10 komentářů:

  1. Mila Kucharko ze Svatojanu! Sleduji Vase stranky uz dlouho a obdivuji Vase prekrasne fotky, invenci a chutna jidla. V posledni dobe koncili moje pokusy o narozeninove dorty dosti zoufale. Manzel trpel... Tentokrat mel mit narozeniny on a v mrazaku jsem nahodne objevila boruvky, tak jsem to zkusila s timto receptem. Vysledek byl opravdu skvely, manzel stastny a ja jeste vic! Moc dekuji!!! Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se povedl, děkuju za komentář :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, ta borůvková náplň je hrozně řídká, nějak se to bojíme nalít na korpus. Sehnali jsme pouze kokosové mléko v 1L krabici a nějak neztuhlo. Co s tím ? Děkuji Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na dort je možné použít POUZE ztuhlou část z kokosového mléka z plechovky, nikoliv krabice, jde o úplně jiný produkt. To vám stoprocentně neztuhne. Co s tím? Svařit to s agarem, borůvky už ale bohužel nebudou syrové.

      Vymazat
  3. Dobrý den, ráda bych upekla bezlepkovou verzi tohoto dortu. Můžete mi doporučit s suroviny na korpus? Děkuji. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, použijte bezlepkovou mouku, jak jste zvyklá, nemám s bezlepkovým pečením zkušenosti.

      Vymazat
  4. Dobrý večer paní Evo, ráda bych zkusila tento dort a jen bych se chtěla zeptat, zda je možné použít u korpusu místo ovesného mléka vodu, aniž by to ovlivnilo chuť dortu ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, vodu určitě použít můžete, na chuť to bude vliv mít, ale ne nijak zásadní, vody dejte ale o něco méně.

      Vymazat
  5. Hezky den,prosim, kesu ma byt namocene nebo jen klasicky rozmixovat. Dekuji. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, kešu v tomto receptu předem nenamáčíme.

      Vymazat