KVĚTÁK S ČOČKOU BELUGA A PEČENOU CIBULÍ

250 g černé čočky beluga (můžeme ji nahradit zelenou čočkou nebo červenou neloupanou čočkou) uvaříme doměkka s bobkovým listem, ten po uvaření vyjmeme, čočku scedíme a necháme okapat. Černá čočka beluga se předem nenamáčí a doba varu je 20 – 25 minut.
Menší květák rozebereme na růžičky a vaříme 4 minuty v osolené vodě, scedíme. 
8 červených cibulí dobře omyjeme, ale neloupeme je. Do pekáčku nebo zapékací misky nasypeme vrstvu hrubozrnné mořské soli, abychom zakryli dno, a cibule na ni narovnáme. Pečeme při 200 stupních 45 minut. Necháme trochu zchladnout a oloupeme.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme lžičku římského kmínu a lžičku ostrého koření Ras el Hanout (nebo jiného ostrého koření). Chvíli společně opékáme a přidáme čočku a květák. Osolíme, přivedeme k varu, zjemníme 100 ml rýžové smetany, prohřejeme a odstavíme. Ochutíme lžičkou až dvěmi balzamikového octa.



Žádné komentáře:

Okomentovat