ČERVENÁ ŘEPA S KEŠU KRÉMEM A ŽAMPIONY

Pro 2 osoby.
Inspirací pro recepty živé stravy je mi knížka Radky Zrůstkové Zdravě a syrově.
150 g kešu oříšků namočíme na dvě hodiny do 200 ml vody. Poté je vložíme do mixéru, přidáme lžíci citrónové šťávy, himálajskou sůl, utřený stroužek česneku a dvě lžíce lahůdkového droždí. Rozmixujeme dohladka na hustý krém, podle potřeby přidáme čistou vodu. Asi 8 lístků medvědího česneku nakrájíme na proužky a vmícháme je do krému.
4 žampiony očistíme, vylomíme nožičky a nakrájíme na plátky. V misce promícháme 2 lžíce Tamari, 2 lžíce panenského olivového oleje, lžičku jablečného octa a trochu vody. V této marinádě necháme plátky žampionů marinovat dvě hodiny. Poté je vložíme do sušičky a sušíme 3 hodiny při 42 stupních. Používám běžnou sušičku na ovoce s nepřilnavou vložkou.
Dvě červené řepy oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Vždy dva k sobě slepíme kešu krémem a klademe na talíř na listy hlávkového salátu. Zdobíme žampiony.



2 komentáře:

  1. Tento recept mi vzhledově připomíná úžasné raw ravioly z červené řepy (viz web veganotic.cz), kde jsou plátky řepy předem marinovány ve směsi olivový olej, citronová šťáva, sůl. Lahůdka, moc doporučuji! Zde mě hodně zaujaly marinované sušené žampióny - musím vyzkoušet ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. ...vyzkoušeno...žampióny v této úpravě jsou dokonalé (jen jsem jablečný ocet nahradila sladkým rýžovým ;-) Řepu předem pár hodin marinuji (oliv.olej, umeocet), je pak stravitelnější a chutnější, a namočené kešu mixuji s pažitkou, medvědím česnekem, lahůdkovým droždím (dávám ale jen 2 čajové lžičky na 100g kešu), citr. šťávou, trochou vody, špetkou pepře a lžicí oliv.oleje. Talíř jsem doplnila krátce napařeným baby špenátem, ale může být i syrový, aby to bylo 100% raw, a nemělo to chybu ;-)

    OdpovědětVymazat