KOPR

Kromě toho, že kopr je chutné aromatické koření používané v kuchyni odedávna, historicky je to také léčivá bylina. Užívá se nejčastěji semeno ve formě prášku nebo nálevu. Staří Egypťané používali kopr při migrénách a jako povzbuzující a uklidňující prostředek před bojem. Ve starověkém Řecku kromě toho proti žaludečním bolestem, křečím v břiše a nadýmání. Kopr dobře účinkuje dokonce i proti kašli a plicní nedostatečnosti, uklidňuje, povzbuzuje tvorbu mateřského mléka a prohlubuje spánek, zejména u dětí, kterým je možné podávat nálev z kopru bez jakéhokoliv nebezpečí. Pomáhá miminkům proti škytavce a při záchvatech koliky. Kopr snižuje krevní tlak a posiluje srdce, používá se při léčbě i prevenci ischemické choroby srdeční a při doléčení infarktu myokardu. Působí také močopudně a desinfikuje močové cesty, kde působí antibioticky. Dětem pomáhá zbavit se střevních parazitů.
Hildegarda z Bingenu nedoporučuje kopr jíst syrový, člověk prý jeho vinou upadá do chmurných nálad. Naproti tomu tepelně upravený uleví při dně. Odjakživa byl kopr doporučován na rány a při hemoroidech.
Kopr byl známý jako jedna ze svatojánských bylinek. Semeno kopru se přidávalo do vykuřovadel, protože jako cenná ochrana proti zlu odpuzovalo démony. Budete-li mít doma zavěšené snítky kopru, údajně vám pročistí mysl, zlepší paměť a ochrání všechny členy vašeho domova proti zlým kouzlům.



1 komentář:

  1. Moc pěkné počtení. Včera jsem objevila skvělou kombinaci avokáda s koprem. Přišlo to samo, tělo si o to řeklo a tak jsem avokádovou pomazánku /s citrónem, solí a česnekem/ namazala na celozrnné pečivo, nahoru domácí ředkvičky a na to vše snítku kopru. Výborné!

    OdpovědětVymazat