MYCELIUM

Rozsáhlý sci-fi příběh na pokračování české autorky Vilmy Kadlečkové popisuje Zemi ve 26. nebo 27. století, kdy jsou kontakty s cizími civilizacemi běžné. Organické vesmírné koráby plují prostorem a mají duši. S ateistickými, materialistickými a požitkářskými pozemšťany žijí na Zemi více či méně v míru Össeané s modrou krví, kteří však svou víru ve hmyzího boha Akkütlixe berou opravdu vážně. Tento krutý bůh žádá lidské oběti a všechno se točí kolem posvátných hub a všudypřítomného mycelia, které proniká nejen do těla, ale i do duší.
Podle mého názoru je zatím z pětice knih nejslabší první a pátá, nejlepší byla čtyřka. Má vyjít i díl šestý a já doufám, že všechny náboje nebyly vystřílené už ve čtvrtém, protože ten pátý tomu nasvědčuje. Autorce se také příliš nedaří dialogy, to je její slabá stránka a pokusy o humor a odlehčení také nevyznívají zrovna dobře. Musím ale pochválit nápad s houbami, to je neobvyklé a zajímavé, a také čtivost. Jsou to pěkné, čtenářsky nenáročné, napínavé knížky a dospívajícím dětem nebo fanouškům sci-fi s nimi uděláte určitě radost. Rozhodně je to nadprůměrné české sci-fi a knihy doporučuji k přečtení.



4 komentáře:

  1. Mám načítané :), ale naopak za najslabší považujem diel štvrt. Paťka sa mi páčila, prepracovanie mtomuto dielu výrazne prospelo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem zatím u dvojky a musím si čtení dávkovat postupně, vzniká mi na ten svět silná závislost i s odvykacími příznaky :)

    OdpovědětVymazat