MOJE KUCHAŘKY

Pokud jste měli možnost nahlédnout, vyzkoušet recepty nebo některou z knížek dokonce vlastníte, můžete mi prozradit, která z těch tří vám nejlépe vyhovuje? Všechny totiž odrážení můj vlastní kuchařský a vlastně i osobní vývoj.
Tu první, oranžovou považuji za pomocníka při nenásilném přechodu na bezmasou stravu pro někoho, kdo se rozhodl masa vzdát nebo jen trochu omezit. Je v ní spousta přívětivých a snadných receptů, které zachutnají většině lidem stravujících se konvenčně. Najdete tu recepty se sýrem, smetanou a vejci. V této první knize je také běžně používána bílá mouka a bílý cukr, které ovšem můžete nahradit zdravějšími variantami.
Druhá, zelená kniha mě posunula zase o kousek dál. Když vycházela, já sama už jsem mléko a mléčné výrobky nepoužívala, přesto je v knize ještě najdete, protože doba od odevzdání rukopisu po vyjití knihy je zhruba půlroční. Ve druhé knížce je také použito více zajímavých surovin, které jsem postupně objevovala, například tempeh, tamari, quinoa a další pro mě do té doby exotických věcí. Naučila jsem se nebát se novinek a s chutí je zkoušet.
Třetí, poslední červená kniha je už zcela bez mléka a mléčných výrobků, občas v ní ale najdete vajíčko, protože naše slepičky jsou moc hodné a pilné. Také se v ní vyskytuje občas med od známého včelaře. Takže není veganská, ale vegani si s vejci a medem snadno poradí, protože většinou je možné tyto suroviny nahradit rostlinnými.
Já mám všechny tři knížky stejně ráda, protože jsem v nich já, jak jsem žila a vařila. Nejsou vylhané a nikdy jsem nekalkulovala s tím, jak uspokojit co nejvíce lidí, jak jít naproti módě a trendům. A snad díky tomu jsou tyhle tři knížky krásně rozprostřené napříč spektrem čtenářů a kuchařů, téměř každý si v nich může najít něco pro sebe.
A která z nich vyhovuje právě vám?



37 komentářů:

  1. Dobrý den, paní Francová,

    Vaše kuchařky vlastním všechny tři - a všechny jsou skvělé. První díl ale zatím využívám nejvíc. Kromě receptů si ve Vašich kuchařkách ráda čtu i Vaše povídání o životě, kterým recepty prokládáte.

    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. mam 1. ty 2 taky panuji asi by mi vyhovovala jedna dalsi ,ktera by byla ciste s veganskymi recepty .

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký den, mám všechny tři a tu první dokonce dvakrát, protože jsem ji zapůjčila a už se s ní rozloučila. Pak jsem si doobjednávala další díl a tak jsem znovu přikoupila i ten první :) Vzhledem k tomu, že naše rodina není čistě vegetariánská, tak se k prvnímu dílu vracím nejčastěji a asi se mi i líbí nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  4. První jsem si naježila na Vánoce, byla jsem z ní nadšená. Vaříme bez masa, ale chyběl mi takovýto inspirátor. Vaše jídlo chutná každé návštěvě, a tak se kuchařka propaguje sama. Poté jsem si dokoupila Vaši třetí - protože je to směr, kterým bych se chtěla dát. I když se snažím co nejvíc nahrazovat i tofu a tempeh (po těch letech "užívání"). Zatím ji mám krátce, ale těším se, co s polu zažijeme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc vám všem děkuju za váš čas a názory!

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den,kuchařky mám všechny a nahlížím do nich velmi často. Beru je jako inspiraci. Jíme totiž prakticky bezmléčně, ale zase běžně používám domácí vejce, jednou až dvakrát týdně domácí maso. Takže upravuji, v prvním díle nahrazuji mléčné výrobky a v posledním vyškrtávám tofu a tempeh, které odmítám zase já. Takže ve výsledku je mi nejbližší možná ten díl prostřední, ale otvírám je asi všechny stejně často:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, já vařím nejčastěji z posledních dvou. Ale když přijde návštěva nebo chci manžela potěšit vydatnějším smetanovým jídlem, uvařím z první. Ráda budu vařit i ze čtvrté ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vlastním všechny tři Vaše kuchařky. Všechny jsou skvělé, nejen co se receptů týče, ale také Vašimi zajímavými texty. Musím přiznat, že nejvíce receptů mi chutná z té první kuchařky a nejčastěji ji otevírám. Z druhé kuchařky zase nejvíce peču, moučníky mě v ní oslovily nejvíce. No a protože poslední kuchařku jsem dostala k Vánocům, teprve se s ní seznamuji:-) Každopádně jsou pro mě všechny skvělou inspirací. Děkuji za ně.
    H.

    OdpovědětVymazat
  10. Všechny tři jsou skvělé. Já bych zase tu čtvrtou ve stylu první a druhé. Zas ne všichni jedí (se varují) mléku, tvarohu... I to je výživné:). Ale zas máte svůj styl, to je mi jasné:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem zmínila, kuchařky jsou odrazem toho, jak jím, přemýšlím, vařím a žiju já, nikoliv toho, jaký je výživový trend a už vůbec nepíšu na přání čtenářů. K mléčným výrobkům se nikdy nevrátím z důvodů krutého zacházení se zvířaty v mléčném průmyslu. Čtvrtá kuchařka už nebude, bude kniha, která bude obsahovat kromě receptů i jiné věci a bude stát zcela samostatně.

      Vymazat
    2. Když čtu Vaše řádky, reakci na mou odpověď, zdá se mi, že jsem Vás jakoby urazila. Docela se mě to také dotklo. Jadrná reakce. Jen jsem psala, která mi vyhovuje, odpověd na Vaši otázku.
      Tak to se omlouvám. Jitka

      Vymazat
    3. Achjo, to je ten internet, samozřejmě jste mě neurazila, čím také? Pokud se vás moje odpověď dotkla, mrzí mě to, ale nerozumím proč. Vysvětluji, proč čtvrtá kniha nemůže být ve stylu té první a druhé, moje osobní důvody, proč to tak nemůže být, a také proto, že koncept čtvrté knihy bude jiný než těch tří předešlých. Hezký den.

      Vymazat
  11. Dobrý den Evi, vlastním všechny tři a nejčastěji vařím podle první, to nám asi sedne nejvíc, bez masa, vejce domácí, mléčné výrobky kupuju, hodně od farmáře, ale i klasiku z obchodu, dost používám tofu a tempeh. Ale sama cítím, že do budoucna směřuji také k veganství. Poslední čtyři roky se u mě střídají fáze těhotenství, kojení a pak zase znova, těhotenství, kojení, tak se přiznám, že bych teď na veganství neměla, potřebuji něco hutnějšího a ono to časem přijde samo. Ale třeba včera jsem vařila již prověřený recept z 3. kuchařky - zelí s kroupama a bramborama, moc jsme si pochutnali. Myslím, že budu muset mít i 4. díl, pokud vyjde :) Moc ráda také čtu Vaše texty mezi recepty, píšete mi z duše. Vše dobré a mnoho inspirace.

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě jednou všem děkuju za komentáře!

    OdpovědětVymazat
  13. Vlastním Vaše všechny tři kuchařky, asi nejvíce receptů jsem vyzkoušela z první knížky. Nejsem vegetariánka, ale to mi ve Vašich receptech, ve Vašem způsobu vaření vůbec nevadí, pokud chci, maso mohu dodat. Vařím tak, abychom měli stravu pestrou, vyváženou a tak hledám neustále nové inspirace. Proto mi VAše recepty tolik vyhovují, hodně zeleniny, luštěnin, vynikající pečivo, chutné moučníky. V poslední knížce se již trochu ztrácím v nových ingrediencích typu vyloženě veganských, či vegetariánských, které neznám a nevím čím je nahradit. Avšak většinou si nějak poradím.
    Velmi ráda si znovu pročítám Vaše doprovodné texty, které mne mnohokrát donutily k zamyšlení.
    Na Vaši knihu o dalších receptech a povídání o bylinkách se moc těším a držím palce, aby Vám psaní šlo pěkně od ruky.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne byly ty ingredience také dlouho neznámé, ale stojí za to je vyzkoušet! :) Díky a hezký den.

      Vymazat
  14. Za mě jednoznačně kniha první. Nejsme vegetariáni, ale je fakt, že masa jíme čím dál méně. Protože žijeme ve Skotsku, jíme hlavně ryby. Ryby jsou tady dostupné a čerstvé a rybáren je tady tolik, jako u nás řeznictví. Díky knize první jsem se konečně naučila dělat jídla bez masa, které, světe div se, chutnají i mému muži, který byl kdysi velký masař. Dnes vydrží bez masa celý týden a dokonce nedávno, když koupil steak nad večeří pronesl "chudák býček". Ty druhé dvě knihy jsou taky úžasné, ale je to už vyšší level stravování, ke kterému možná jednou dojdeme,kdoví. Nicméně, sbírám inspiraci i tam. Mám ráda vaše moudra, kterými doplňujete kuchařky. Těším se na knihu o bylinkách, neboť věřím, že opravdu dokáží pomoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Největší radost mám z toho "chudák býček", věříte? :) krásný den!

      Vymazat
  15. Dobry den,pani Evo,
    mame doma vsechny tri Vase kucharky.Diky nim muzeme postupne realizovat nasi premenu ve stravovani,ktera je zpusobena mnoha faktory.Casto procitam Vas blog a s manzelem vyznavame velmi podobny styl zivota,nacez tyto hodnoty chceme predevsim predat dal svym detem.A jelikoz jsou opravdu male,jejich chutove bunky poznavaji pouze to,co uvarim ja doma.Vsechny tri knizky jsou vyborne,priznam se,ze se zameruji predevsim na hlavni jidla.Na rozdil od komentaru zde - mne zatim nejvice pritahuje prave ten nejnovejsi treti dil.Sice nejsme prozatim cisti vegetariani ani vegani,ale zkousime,experimentujeme a objevujeme diky Vam svet novych chuti.Zmena jidelnicku je dlouha cesta a dle meho by mela korespondovat s jistou zivotni filozofii a presvedcenim,pochopenim sirsich souvislosti tykajicich se zdravi a etiky s ohledem na vsechny zive bytosti kolem nas.
    Chci Vam podekovat za to,ze pisete a vydavate,nam jste moc pomohla se zorientovat a nastoupit tu cistou a ocistnou cestu ve svete jidla...
    Jako bylinkarka od detstvi se uz tesim na Vasi dalsi knihu :-)
    Mejte se hezky!
    Martina

    OdpovědětVymazat
  16. Za mě je to rozhodně 1. kuchařka -ta hnědá. Nejsem vegetarián, a tak je pro mě fajn, co se tipů na vege jídla týče, ty ostatní jsou ale už moc striktní, vynechávání vajec a ml. výrobků mně bohužel vadí.

    Každopádně, mám Vás moc ráda a pravidelně sleduji a čerpám inspiraci i přes ten přerod k pro mě až moc osekanému stravování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, každému ten vývoj po chuti není. Já věřím, že alespoň zlomek lidí se vyvíjí v tom stravování současně se mnou. Díky a krásný den.

      Vymazat
  17. Krásný den paní Francová, mám vaše kuchařky všechny tři,všechny jsou skvělé, ale nejvíc mi vyhovuje ta poslední jelikož je v ní nejvíce vegan, raw vegan receptů.:)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den paní Francová. Kuchařky vlastním všechny tři, jsou skvělé. Nejčastěji používám první a třetí. Vlastně už doma nevaříme a nejíme jinak než podle Vašich receptů. Děkuji Vám. Lenka

    OdpovědětVymazat
  19. Paní Evo, nejvíce vařím z první, protože mám doma další strávníky, na které jsou další díly prý moc alternativní :-)
    Knihy jsou skvělé, jen v nich trošku postrádám rejstřík, který by mi usnadnil vyhledávání v receptech. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  20. Evo, jste nekončící inspirace a hlavně živoucí příklad, že to tak jde, tak, jak žijeme i my, s malými dětmi. Vlivem okolí někdy zapochybuji, ale pak stačí otevřít Váš blog a a jsem zas v klidu:)) Kuchařku vlastním jen první, tu jsem nadobro odvezla své mamce, kterou se snažím nenápadnými činy navést na zdravější životní styl, druhou mám teď před sebou, půjčenou od kamarádky, některé recepty si jen přepíšu a třetí jsem ještě neviděla, ale podle všech indicií to bude moje parketa. Zdá se mi, že co se stravování týče, prošla jsem zcela identickým vývojem:) Děkuji, že jste, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za milý komentář, hodně štěstí :)

      Vymazat
    2. Zdravím Vás Evi, tak už mám třetí díl a jsem moc spokojená, koupila jsem na výletě ve městě Louny:) S přáním krásného jara Zuzana

      Vymazat
  21. Dobrý den. Reakcí je tu hodně a všechny jsou si dost podobné a tak přidám i svou :) Je mi 38 let a přibližně tak před rokem jsem neuměl pořádně uvařit ani rýži. Celý život jsem jedl, co mi chutnalo a co mi kdo uvařil, ale někde v skrytu jsem v sobě to vegetariánství / zdravou výživu měl schované. Vždycky mi vadilo, co se děje zvířatům proto, aby my mohli jít do obchodu a kdykoliv si koupit maso, vajíčka, mléko a podobně, ale byl jsem v situaci "co s tím mám dělat?", když nevařím. Navíc v mém okolí se vegetariánství vůbec nenosí. Takže když jsem se asi před rokem rozhodl nejíst maso, zůstal jsem na omeletách a špagetách s pestem... Zkrátím to :) Objevil jsem Vaše kuchařky a s nimi nový svět! Poprvé v životě mám z jídla jako takového "dobrý pocit", vážím si toho, co jsem uvařil a dokonce se mi daří u vaření i relaxovat. Jsem sice pořád "černá ovce rodiny", ale díky Vašim knihám vím, že to vydržím a cítím, že to celé má tak nějak smysl. Za to Vám velký dík!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale krásná recenze na knížky, a k tomu od muže! Moc si toho cením a děkuju. A vydržte, černé ovce jsou třeba :)

      Vymazat
  22. Dobrý den, asi už píšu pozdě, já naopak koupi Vaší kuchařky teprve plánuji. Nejsem vegetarián ani vegan, ale maso nemusím jíst každý den a bezmasých receptů není nikdy dost. Navíc, (to asi nechcete slyšet - omlouvám se) maso si k zeleninovému jídlu mohu vždy přidat, nebo přidat jinou bílkovinu živočišného původu, pokud po tom prahnu. Jde o to, že nevařím jen pro sebe, přičemž sama, jak píšu, maso a ryby, vejce, mléko jím. Dát si k obědu ale vegetariánský oběd, či veganský, jet na dovolenou s naprosto bezmasým jídlem by mi vůbec nevadilo, cukr vyloženě omezuji. Naopak mít denně "flákotu" mi vyloženě nesedí. Snad mne neodsoudíte a děkuji za Vaše stránky a knihy...

    OdpovědětVymazat