MAKOVÝ ZÁVIN SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI

Večer namočíme 200 g sušených švestek do vody, ráno je scedíme a nakrájíme na nudličky.
Na vále promícháme 230 g hladké mouky, špetku soli, lžíci oleje, lžíci jablečného octa a postupně i 130 ml vlažné vody. Důkladně prohněteme, až vznikne pružné, hladké, homogenní těsto, které necháme pod mísou na vále hodinu až dvě odpočívat. Mezitím připravíme makovou nádivku: umeleme 250 g máku a vložíme jej do mixéru, přidáme 40 g ovesných vloček, 100 g rapadury (nebo cukru), 1 lžičku mleté vanilky a 200 ml vroucího mandlového mléka a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout.
Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, potřeme jí lžící oleje, potřeme makovou nádivkou a poklademe sušenými švestkami. Smotáme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut podle zkušeností s vlastní troubou.


4 komentáře:

  1. To jste mi kápla do noty. Na něco makového domácího mám už pár dní obrovskou chuť. Tak jdu péct. Děkuji a krásné zimní dny přeji.

    OdpovědětSmazat
  2. prosim, vysledek je strasne tvrdy zavin..nenapada vas, kde jsem mohla udelat chybu? diky

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. pravděpodobně jste ho nevyválela dost do tenka, těsto je tvrdší, ale množství náplně ho brzy zvlhčí a změkne, pokud je těsta větší vrstva, je to horší, plát těsta by měl být takřka průsvitný .)

      Smazat