V míse promícháme 250 g uvařených a prolisovaných brambor, 250 g celozrnné špaldové mouky, 30 g rapadury (nebo cukru), špetku soli, lžičku strouhané citrónové kůry, lžičku mleté vanilky, 30 g slunečnicového oleje a 20 g čerstvých kvasnic rozmíchaných ve 100 ml teplého mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka. Zpracujeme hladké těsto a necháme v teple hodinu kynout. Mezitím si připravíme sezamovou náplň: Umeleme 200 g sezamového semínka (světlé neloupané je trochu nahořklé, tak na to myslete) a svaříme je ve 150 ml mandlového mléka a 60 g rapadury (nebo cukru) na hustou kaši.
Z vykynutého těsta vyválíme placku přímo na plechu (můžeme si pomoci prsty), potřeme vychladlou sezamovou náplní a poklademe švestkami (měla jsem mražené). Pečeme při 180 stupních 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat