KÁVOVÉ CUKROVÍ

Další z experimentů. Je opravdu moc dobré, určitě ho upeču příští rok zase.
Nejprve si uvaříme 200 ml kvalitní kávy, nejlépe překapávané, aby vychladla.
V míse promícháme 250 g hladké mouky, 70 g kokosu umletého v mlýnku na kávu (kokos změkne a nesype se), špetku soli, 3 lžíce kakaa, a postupně přidáváme 40 g meruňkové marmelády, 40 g datlového sirupu, 40 g rozehřátého kokosového oleje a 170 ml uvařené y vychladlé kávy. Vznikne nám tužší hladké těsto, které necháme v chladničce hodinu odpočívat. Poté tvarujeme kuličky (celkem asi 40), které na plechu poněkud zploštíme a pečeme při 160 stupních 15 minut.
Ve vodní lázni rozehřejeme 70 g bezmléčné hořké čokolády, promícháme se dvěma lžícemi (30 ml) kávy a upečené cukroví ozdobíme čokoládovou polevou a ořechem.


9 komentářů:

  1. Evičko, mylsíte, že bych mohla použít místo datlového sirupu javorový nebo med? Možná s dcerkou zkusíme upéct, ať se trochu vánočně naladíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem to riskla ještě než jste odpověděla :) Povedlo se, ale přijde mi míň sladké(ještě nemám polité), možná bych malinko víc osladila, možná je to i tím jiným sirupem, ale spíš je to nezvyk, pěkně tam vyniká ta chuť kávy, asi ho pocákám zítra bílou čokoládou pro kontrast. A kupodivu velmi chutná 4leté Anežce,asi hlavně proto že jsme pekly společně :) Ještě asi upečeme ty ořechové řezy. Díky moc za inspiraci a dnes k obědu byla pečená dýně s rajčaty, výborné! Co bysme jedli, kdych Vás neměla, no nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já obecně méně sladím, tak to bude možná i tím :) Jsem ráda, že se povedlo. Hezké svátky!

      Vymazat
  3. Paní Evo, chystám se s chutí péct, potrpím si na kvalitní kávu a její aroma☺️Dva dotazy, než začnu: 1. hladká mouka je celozrnná nebo bílá? 2. V těstu není žádné kypřidlo nebo jste ho zapomněla uvést? Velice děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  4. Poslední dobou mi mizí komentáře, kopíruji tedy dotaz z e-mailu:
    "Paní Evo, chystám se s chutí péct, potrpím si na kvalitní kávu a její aroma☺️Dva dotazy, než začnu: 1. hladká mouka je celozrnná nebo bílá? 2. V těstu není žádné kypřidlo nebo jste ho zapomněla uvést? Velice děkuji za odpověď!"

    Mouka je bílá, ale můžete použít i přesátou celozrnnou mouku. Kypřidlo v cukroví není, ale půl lžičkou kypřicího prášku určitě nic nezkazíte, není ale třeba, cukroví je takové "gumové".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem nakonec mouky namíchala - bílou, celozrnnou, dokonce i trošičku kaštanové a kokosové, dala jsem i onu půl lžičku kypřicího prášku a máte pravdu - je takové "gumové" ;-) Držela jsem se uvedených množství, když jsem ale ochutnala první upečenou várku, usoudila jsem, že bude třeba dosladit. Sladím opravdu málo, dokonce ve vašich receptech někdy i sladidla maličko uberu, ale takto mi přišla chuť dost mdlá a nevýrazná. Což o to, já bych to překousla, ale zbytek rodiny bych neuspokojila ;-) Takže šup s těstem do robotu, přidala jsem po lžíci datlového sirupu i marmelády (tedy cca o 25g víc než v receptu), a další várka už byla o.k. Možná máte sladší marmeládu..? Nebo jsem si říkala, zda vaše uvedené množství sladidla nebylo na menší dávku mouky, neb já těch kuliček měla rozhodně mnohem víc než 40. Jen příště musím udělat hooodně silnou kávu, neb v mém cukroví káva cítit skoro není... Nevzdávám se a příští rok budu znovu experimentovat :-)

      Vymazat
    2. Když dva dělají totéž, není to totéž a u vaření to platí víc než jinde :) Pro nás bylo tohle cukroví ze všech letošních nejlepší, hodně výrazně kávové (káva byla opravdu silná a kvalitní) a sladké tak akorát. Ony i ty chutě se značně různí, pokaždé se zkrátka nestrefím :)

      Vymazat
    3. Ano, souhlasím s vámi, paní Evo. Kávu používám také kvalitní, byla čerstvě umleta na dřevěném kávomlýnku, ale pravdou je, že jsem cukroví nezdobila kávovou polevou, nýbrž domácí bílou čokoládou - experimentovala jsem s kakaovým máslem - což tu kávovou chuť příliš nezvýraznilo ;-) A navíc mi teď dochází, že ta chuť mohla být "pohlcena" i tím mixem muk, resp. hlavně tou celozrnnou a kokosovou. Zkusím dát příště jen bílou, jak píšete v receptu :-) Jinak musím říct, že vaše recepty mi chuťově sednou snad vždycky, toto cukroví nevyjímaje :-)

      Vymazat