JAHODOVÝ DORT

Jahodový dort v zimě? říkáte si. Ne, není ani z těch čerstvých plastových, které nabízejí supermarkety a není ani z těch mražených z léta. Je zkrátka z dobré domácí zavařeniny.
V míse promícháme 70 g proseté celozrnné špaldové mouky, 30 g bramborového škrobu, půl lžičky mleté vanilky, 20 g jemně mletého kokosového cukru (či moučkového cukru), špetku kypřicího prášku, 30 g slunečnicového oleje a 1 lžíci vlažné vody. Prsty vtlačíme těsto do vymaštěné rozevírací dortové formy (prům. 20 cm). Těsta se zdá málo, ale je ho přesně akorát, nemusíte mít strach, jen ho musíte rovnoměrně trpělivě rozprostřít. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut. Dáme stranou.
100 g mletého kokosu rozmixujeme v půl litru vroucí vody ve výkonném mixéru, po zchladnutí přecedíme a dobře vymačkáme. Vzniklé kokosové mléko nalijeme do rendlíku a vložíme do něj tyčinku agar (4 g). Necháme půl hodiny nabobtnat, přivedeme k varu a pět minut za častého míchání povaříme.
Do mixéru dáme 200 g domácí jahodové zavařeniny, 350 g silken tofu a kokosové mléko s agarem. Rozmixujeme dohladka, nalijeme na předpečený korpus a ozdobíme sušenými jahodami. Necháme dobře vychladit.
Dortík je nadýchaný a lehoučký, doporučuji!


3 komentáře:

  1. V posledních sladkých receptech uvádíte "jemně mletý kokosový cukr". Není zbytečné ho mlít, když už je dost jemný i bez mletí? U třtinového cukru tomu rozumím, ale v případě kokosového cukru mi to moc smysl nedává... Do teď jsem ho nikdy nemlela (i přesto, že elektr. kávomlýnek mám) a to ho (nebo třtinovou šťávu) používám při pečení poměrně často...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, melu ho tam, kde by jinak byl v receptu použitý cukr moučkový.

      Vymazat
  2. Upečeno, snědeno. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat